Обраћање председника Републике Србије 11.05.2020.

Вести

11.05.2020. - 21:32

Обраћање председника Републике Србије 11.05.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности и поручио да се насиљем у политици ништа неће постићи. Он је замолио учеснике изборне трке да кампања протекне без насиља, уз поштовање политичких противника, без обзира на политичку опцију коју заступају.

Обраћање председника Републике Србије 11.05.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да ће избори 21. јуна бити прилика да сви грађани изразе своју политичку вољу, а политичке партије покажу озбиљност и одговорност. 
 
“Да покажу колико им је стало до Србије и да плановима и програмима придобију поверење грађана”, рекао је председник Вучић у обраћању јавности и, као председник Србије, пожелео свима добру срећу и успех на изборима. Он је замолио грађане  да се не окупљају бар до краја маја, јер нам сада није потребно пребројавање, већ јединство и заједништво. 
 
"Знамо ко је већина у Србији, али се то показује на изборима, а не сад, у време кад нисмо завршили са епидемијом. Позивам људе да сачекају крај маја или јун, да поштујемо савете лекара и да се понашамо одговорно", нагласио је председник Вучић и позвао на поштовање демократског поретка Србије. Он је истакао да ће сви који буду правили нереде, без обзира којој страначкој опцији припадали, бити процесуирани. 
 
Обраћање председника Републике Србије 11.05.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да је позивао на разговоре небројено пута, али да је одговор увек био  да  са њим не може да се разговара. 
 
"Позвао сам их јавно са конференције за новинаре. Нису желели. А разговоре уз уцене и претње, не пада ми на памет да прихватам. Мене то не занима. Насиљем се у српској политици ништа неће постићи, та времена су прошла. Осуђујем брутално насиље на Марјана Ристичевића", рекао је председник Вучић и додао да је уплашен и забринут јер види да јачају ултрадесничарски и нескривено фашистички покрети у нашој земљи. 
 
"Надам се да ће наше друштво имати довољно снаге да се супростави антицивилизацијским тежњама, са идејама из времена инквизиције", истакао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић поручио је вечерас да је у овом тренутку јединство грађана најважније, како би се изашло са плановима и програмима за нашу велику победу у опоравку економије и напредак српске привреде. Он је рекао и да му је данас био последњи дан на челу Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду.
 
Обраћање председника Републике Србије 11.05.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Задовољан сам што смо исплатили 31, 2 милијарде динара за минималац малим и средњим предузећима, кренуле су гарантне шеме преко пословних банака и Фонда за развој", навео је председник Вучић и додао да још нема прецизних статистичких података, али да нисмо изгубили на стопи запослености, односно да се није  увећала стопа незапослености. Он је рекао да смо изгубили 3.978 запослених у услугама, смештају и храни, у трговини на велико и мало, поправци моторних возила још 1488, али да у секторима прерађивачке индустрије имамо раст запослених од 2.679 и 3.699 у сектору телекомуникација. 
 
"Пред нама је период у коме ћемо се борити за инвеститоре, а већ сада имамо више од десет великих инвеститора за разне градове. Молићу људе који су изгубили посао у иностранству да не иду одмах тамо, него да покушају да пронађу посао у својој Србији. За нас је сада од пресудног значаја да поштујемо мере лекара, али и да гледамо напред. Србија ће ове године бити земља са највећом стопом раста у Европи, што очекујемо и наредне и 2022. године. Молим грађане да размисле да део, или целе своје одморе проведу у Србији. Она је прелепа и не заостаје за другим земљама. Још једном хвала свима који подржавају мој рад. Свима, за које знам да нису могли да трпе и да слушају само речи увреде. Покажимо поштовање према онима који другачије мисле", поручио је председник Вучић.
 
Београд,
11. мај 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).