Обраћање председника Републике Србије 08.07.2020.

Вести

08.07.2020. - 20:04

Обраћање председника Републике Србије нацији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас нацији поводом синоћних демонстрација испред Народне Скупштине и рекао да су грађани били сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година.

Обраћање председника Републике Србије 08.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"За разлику од неких ранијих времена, држава је у потпуности поштовала слободу окупљања, слободу демонстрација, слободу другачијег изражавања, мишљења и никада ни на који начин није угрозила то право припадницима свога народа и својим грађанима", истакао је председник Вучић и навео да је протест био противзаконит и непријављен, у супротности са свим општим и посебним правним актима. 
 
"Догодило се то да су лица десничарске оријентације, а нема никакве сумње да је на скупу било на почетку и оних који су мислили да су ту због короне и због свог разумљивог незадовољства због могућности пооштравања мера, напали Народну Скупштину", рекао је председник Вучић и додао да су учесници демонстрација говорили о мигрантима, "земљи као равној плочи" и 5Г мрежи. 
 
Обраћање председника Републике Србије 08.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је поручио  да ће полиција бити у стању да заштити државу од политичког екстремизма, десничарских и профашистичких група. Он је објаснио да је јучерашње понашање полиције било изнуђено, јер није било начина да се зауставе људи који су користили каменице, ножеве, боксере и Молотовљеве коктеле за уништавање полицијских возила. 
 
Обраћање председника Републике Србије 08.07.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Суочена са свим тим, полиција је преузела ствари у своје руке и у складу са законом повратила контролу над објектом и растерала оне људе који су били насилни. Пристојни, мирни људи су се сами склонили, јер су видели како су нападали полицајце и нису желели да учествују", објаснио је председник Вучић. Он је истакао да је  део безбедносних служби Србије заказао јер се тек касније видело да је било уплива страних безбедносних служби и навео да су на протесту биле и особе са простора бивше Југославије, које су познате по криминалним активностима и које су учествовале у нередима и нападима на полицију Србије. 
 
Председник Вучић је поручио  да ће сваки припадник полиције који је синоћ прекршио своја овлашћења за то и одговарати. Он је замолио грађане, али и политичаре који позивају на окупљање у јеку епидемије, да буду одговорни и размишљају о животу својих комшија и ближњих. 
 
Београд, 08. јул 2020. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).