Обраћање председника Вучића јавности

Вести

06.05.2022. - 20:51

Обраћање председника Вучића јавности

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности и говорио о позицији Србије у актуелним геополитичким изазовима, о светској економској кризи и рефлексијама на нашу земљу, регионалним питањима, војној неутралности, као и о европском путу Србије.

Обраћање председника Вучића јавности

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Осврнувши се на кључне реформске задатке у Србији, председник Вучић је указао на нову реформску политику, образовање и науку, јефтиније здравство, даљу дигитализацију, развој роботике и вештачке интелигенције, али и климатске промене и заштиту животне средине.
 
Председник Вучић је говорио и о притисцима са којима се Србија сусреће због своје доследне политике, поновивши да морамо да водимо рачуна о сопственим интересима. Председник је још једном указао на то да је стратешки пут Србије пут у Европу и да ће тим путем наставити још снажније.
 
„Наша политика је са погледом у будућност. Добро знам шта је у души српског народа и разумем емоције људи. Трудим се све да испоштујем, али морам да водим нашу земљу на прагматичан начин. Понекад не желимо да видимо шта су важне ствари за нас, и шта све радимо са Европском унијом. Нама вест о изградњи аутопута и брзих пруга траје пола дана или један дан, иако решавамо вишедеценијске проблеме, а све то радимо са Европом. Наша трговинска размена са Европском унијом је око 62 одсто - 38 милијарди укупно“, рекао је председник Вучић додајући да је готово 300 хиљада наших људи запослено у компанијама из ЕУ.
 
Обраћање председника Вучића јавности

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Републике Србије нагласио је да су робне резерве пуне, да наша земља има довољно велике количине најважнијих намирница, те да смо у стању да обезбедимо готово цео регион.
 
Посебну пажњу у обраћању, председник је посветио нашим најстаријим и младим суграђанима, истичући да ће од Светске банке и Међународног монетарног фонда тражити значајно померање швајцарске формуле у кризним временима, чиме би се помогло да раст пензија прати и раст плата. Председник Вучић најавио је додатна улагања у дуално образовање и једнаку шансу младима за добијање посла.
 
Обраћање преседника Републике Србије 06.05.2022.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Као подршку породицима са децом, а посебно самохраним мајкама, председник Вучић је најавио да ће од државе тражити да се у следећем буџету припреме додатне мере и позвао мајке да се пријаве за државну помоћ при куповини некретнине.
 
 
Документа представљена током обраћања председника Републике можете преузети на ФТП серверу Министарства одбране, као и на следећем линку.

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).