Обраћање председника Вучића након састанка Кризних штабова са лекарима из НР Кине

Вести

23.03.2020. - 21:10

Обраћање председника Вучића након састанка Кризних штабова са лекарима из НР Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић, након састанка са лекарима из Kине, којем су присуствовали и премијерка Ана Брнабић, као и чланови оба Кризна штаба, саопштио је вечерас на конференцији за новинаре у Палати „Србија“ да је још једна особа у Србији преминула услед вируса корона.

"Реч је о особи женског пола, од 60 година, која је преминула у KБЦ Драгиша Мишовић и она се званично води као трећа жртва вируса корона у земљи", рекао је председник Вучић. Он је истакао да су се надлежни до сада трудили и делимично успели да успоре пандемијску криву, како не би дошло до експоненцијалног раста оболелих, као што је случај у неким земљама. 
 
Председник Вучић најавио је промену приступа у борби против корона вируса, која подразумева већи број тестирања, али и изолацију чак и лакше оболелих људи. 
 
"Променићемо свој приступ и уз подршку кинеских пријатеља кренућемо на масовна тестирања. Очекујте драстично увећање за 48 сати. Имамо довољно тестова за прве дане. У међувремену, добићемо нове тестове и људе који могу да проведу те тестове", рекао је председник Вучић и додао да су представници државе много тога сазнали из разговора са кинеским стручњацима. 
 
Обраћање председника Вучића након састанка Кризних штабова са лекарима из НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Данас смо имали разговор са нашим кинеским пријатељима. Посебно сам захвалан амбасадорки НР Kине Чен Бо и, пре свега,  председнику НР Kине Си Ђинпингу и овим дивним људима од којих смо сви много тога данас могли да научимо. Било је речи о три ствари: како и на који начин да здравствено, медицински третирамо и нападнемо корона вирус, које су додатне мере које држава може и мора да предузме да бисмо омогућили здравству да обави свој посао, као и економске мере да се олакша криза, односно омогући да грађани преживе период и имају пристојну будућност у земљи“, истакао је председник Вучић и додао да су кинески лекари поздравили мере које је Србија предузела. Он је указао да је прихваћен кинески модел, додајући да је све што је планирано тешко урадити, да ће бити много проблема у техничком смислу, а држава ће се борити дупло снажније него до сада. 
 
„Циљ је да обухватимо што више људи,  све који су заражени, и третирамо их. Тако су Kинези победили вирус, а код њих је у једном граду, који је  величине Србије, криза трајала 29 дана“, објаснио је председник Вучић и нагласио да ће Србија, захваљујући подршци Kине, али и набавци респиратора на другим странама, за 10 до 15 дана бити пропорционално по броју респиратора међу првих 20 земаља у свету. 
 
Председник Вучић је нагласио да су лекари у Србији већ уморни, а да им предстоји још посла у борби за корона вирусом.
 
„То хвала што ћемо им рећи није довољно, ти људи раде по 18-19 сати и ризикују свој живот, боре се, не за себе, већ за пацијенте и своју земљу“, рекао је председник Вучић и нагласио да је потребно  потпуно поштовања мера, наводећи да су кинески експерти рекли да је добро што је уведен полицијски сат, да не мора да се проширује, али да људи морају бити дисциплинованији. Он је најавио  да ће полиција  пооштрено да контролише људе у изолацији и да ће казне бити строге. 
 
Обраћање председника Вучића након састанка Кризних штабова са лекарима из НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је казао да ће се спроводити тријажа уз помоћ кинеских експерата и да ће лакши болесници бити смештани у посебну изолацију.
 
"Спремни смо да одмах 3.000 кревета направимо за најлакше болеснике, да испратимо њихову болест од почетка до краја, а то ће бити или на Сајму или Студентском граду у Београду, у Хали Чаир у Нишу, Спенсу у Новом Саду. Сутра о томе одлучујемо, а наша војска за један дан може 3.000 кревета поставити. Да ништа не препуштамо случају“, изјавио је председник Вучић и  навео да  ће се за средње болеснике користити неинвазивни респиратори, а за теже инвазивни клинички респиратори, којих имамо све више. Он је рекао да су кинески стручњаци задовољни нашим терапијским протоколима.
 
"Стриктна изолација сваког оболелог. То ћемо морати да постигнемо. Ако не, имаћемо Италију, Шпанију, овде у Србији", нагласио је председник Вучић и навео да је неопходно да будемо агресивнији, јер смо се до сада само бранили.
 
Председник Вучић је вечерас најавио и да ће пензија за март бити исплаћена у целости, уместо у два дела, како се иначе исплаћује, а уз то ће бити исплаћена и најављена помоћ од 4.000 динара пензионерима. 
 
Обраћање председника Вучића након састанка Кризних штабова са лекарима из НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић апеловао је вечерас још једном на све грађане да остану код куће и захвалио свима који су дисциплиновани, јер је смисао свих мера да се сачувају животи.
 
„Све што радимо и боримо се, ништа не вреди уколико људи у Србији не буду разумели да нам је неопходна помоћ, да нам је више него било шта потребно да остану кући“, рекао је председник Вучић и  захвалио свима који се у овој ситуацији боре и вредно раде.
 
„Хвала лекарима, медицинским сестрама, радницима у фабрикама који спремају храну, фармацеутима који много раде да би Србија спремно, колико је могуће, дочекала ову ситуацију“, навео је председник Вучић и своју захвалност упутио и новинарима, јер дају свој допринос да победимо вирус.
 
„Хвала свим дисциплинованим грађанима који воле и поштују државу. Ово што радимо, не радимо зато што је то нама потребно, као што би неки да представе, већ да бисмо сачували животе људи“, поручио је председник Вучић.
 
Београд,
23. март 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).