Одликовања поводом Дана примирја

Вести

11.11.2020. - 12:26

Одликовања поводом Дана примирја

Председник Републике Србије Александар Вучић je, поводом Дана примирја у Великом рату, доделио одликовања заслужним појединцима и институцијама који су се истакли током борбе на сузбијању заразне болести Ковид-19, као и појединцима који су спашавајући туђе животе ризиковали своје. Председник Вучић тим поводом је поручио да су они својим радом, чашћу и одговорношћу заслужили да постану пример свима нама.

Одликовања поводом Дана примирја

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић честитао је грађанима данашњи празник истичући да се данас обележава време српске трагедије, али и величанствених победа.
 
“Данас је тренутак да се захвалимо онима који су дали све што су имали, положили животе за отаџбину, али и онима који данас раде све што могу да сачувају животе нашим људима”, поручио је председник Вучић.
 
Он је рекао да је част огромна и непроцењива обвезница, коју друштво признаје појединцу, али и дуг који појединац осећа према друштву.
 
“Бити частан није ништа друго него непрестано давати безрезервно све што неко има и више од тога онима којима је то давање неопходно да преживе. Зато ми је данас немогуће да покушам да вратим дуг који имамо према свим лауреатима”, рекао је он. Захвалио се свима њима јер су они изузетни, часни људи који су знали колико треба да дају, а да им нико није тражио и врате свој дуг друштву, држави и народу.
 
Одликовања поводом Дана примирја

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
“Дали су као никад нико, много више него што су дужни. Питам се како сте могли да пронађете ту снагу у себи, да вам ништа није тешко, да тихо и без кукања пружите грађанима све што им је било потребно”, рекао је председник и констатовао да су могли јер су часни и одговорни људи, бољи од осталих, посебни и изузетни.
 
“Заслужујете да заувек останете пример”, поручио је председник Вучић.
 
На листи добитника одликовања је 101 име, али су их епидемиолошке мере заштите спречиле да се тим поводом сви окупе на једном месту, већ ће им председник уручити ордење када епидемиолошка ситуација то дозволи.
 
Имена свих добитника прочитана су данас у згради Генералног секретаријата председника Републике, у којој су, поред председника Вучића, присуствовали још и премијерка Ана Брнабић и епидемиолог др Предраг Kон, члан Kризног штаба, један од лауреата, одликован Орденом Kарађорђеве звезде првог степена.
 
Одликовања поводом Дана примирја

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је казао да је покушао као председник Републике да бар делимично захвали неким људима који су огромну енергију уложили и борили се све време не хајући често и за своје здравље и животе.
 
"Вама др Kон, др Пелемишу и свим другим људима који добијају највише могуће ордене који могу да се добију, желим да се захвалим и кажем да знам колико вам није било ни лако ни једноставно. Да знам да сте знали да радите најтежи посао у држави у којој ће мало ко имати поштовање. Увек је тако. Мало ко жели да поштује оне који знају боље и више. Срећан сам што смо имали људе који су различито мислили у Kризном штабу, што сте доносили најбоље одлуке", рекао је председник Вучић.
 
Нагласио је да то није био само њихов стручни посао, јер су морали да преживе највеће увреде.
 
"Бескрајно сам захвалан и многим малим херојима, а међу награђенима имамо и чистачице, то су људи који су се свакодневно борили, ризиковали своје животе, а који су на сваки могући начин одбранили нашу земљу и људе. Пред вама је још много посла, проблема које ћете морати да решавате, али апсолутно сам сигуран да ћете у томе успети", нагласио је он.
 
Одликовања поводом Дана примирја

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је казао да је донео одлуку да награди и неке новинаре, додајући да некима није дато признање и да је тиме можда направљена грешка, која ће бити исправљена за Сретење. Објаснио је да су се неки новинари истицали свакодневним извештавањем, улазили у Црвену зону, облачили скафандере и трудили се да обавесте јавност на истинит и правовремени начин с каквим проблемом се суочавамо.
 
Указао је да лауреати данас нису искључиво они који су се борили против Kовид - 19 већ да су међу њима и људи који су спашавајући туђе животе ризиковали своје.
 
"Сматрао сам да је важно да пре сретењског додељивања одликовања укажемо част тиме што ће добити одликовање за дела која су учинили", објаснио је он.
 
Одликовања поводом Дана примирја

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
У име лауреата обратио се епидемиолог Предраг Кон. Навео је да му је указана част и огромна одговорност јер се обраћа у име свих који су показали посвећеност током пандемије. Указао је да је та посвећеност најчешће била професионална, али да је и бројно немедицинско особље такође дало свој допринос.
 
"Свим одликованим лауреатима желим срећу и много успеха и да се са поносом сећају данашњег дана", рекао је Кон и истакао да су се они и данас, када је пандемија у великом налету, нашли у ситуацији да бране животе грађана. Рекао је да је потребно ангажовање целе Србије и да једни без других не можемо. 
 
"Данас је Дан примирја којим је завршен Први светски рат. Симболично, оно данас није дан славља, али јесте време части и време да се ситуација преокрене у борби против коронавируса", навео је Кон.
 
Одликовања поводом Дана примирја

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

   
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).