tan2015-8-4_12431805_2.jpg

Вести

04.08.2015. - 17:25

Опростити, никада не значи заборавити

ФРУШKA ГOРA - Председник Србиjе Tомислав Николић данас jе на Банстолу на фрушкоj Гори присуствовао парастосу жртвама акциjе “Oлуjа” и освештању крста будуће цркве брвнаре.

''Србиjа и Срби спремни су на опрост и помирење али, не зависи све само од нас, наши образи су чисти, а наш хлеб jе спреман да оде тамо одакле jе долазило камење коjе су потезали на нас", поручио jе председник Николић обраћаjући се грађанима прогнаним у акциjи "Oлуjа" пре 20 година из Хрвастске, коjи су своjе уточиште нашли у том викенд насељу на фрушкоj Гори.
Николић jе, после парастоса коjи jе служио епископ сремски Василиjе, нагласио и да ''опростити, никада не значи заборавити'', али да су Срби кроз своjу историjу умели да се у име неких интереса, коjи су били свачиjи само не српски, лако одрекниу и готово забораве своjе жртве.
Председник Николић jе нагласио да “никада ниjе касно да се исправе историjска сагрешења и да се памте своjи страдали и они коjи jош увек страдаjу”. Oн jе дода да ће на то подсећати и будућа светиња на том месту.
Председник Србиjе jе истакао да се величина и снага jедног народа не мери броjем убиjених и заувек протераних, слабих и незаштићених, спаљеним кућама, затрованим бунарима и покланом стоком и додао да на образима оних коjи су починили злочине увек “остаjе утиснут печат зликовца”.
Према речима Николића, део хрватског народа, коjи и сада кроjи судбину своjе државе и одређуjе њен однос са своjим српским народом мора да живи са тим.
Oн jе подсетио на неизбрисиву слику колоне од 250.000 хрватских грађана српске националности коjи су, како jе рекао, “осим голог живота и породичних фотографиjа носили jош само бескраjну тугу у колони стида оних коjи их протеруjу”.
Oбраћаjући се проганима, шеф српске државе jе поручио да су њихова огњишта, “безумници претворили у огањ, а њихово страдање и патњу славе као своjу победу и дан када су обновили државу, коjа им jе остала од Павелића, а била призната jедино од Хитлера”.
Николић jе рекао да су у трагичноj акцjи “Oлуjа”, коjа jе као и свака олуjа оставила пустош у градовима и селима, “побиjени и протерани Срби, православни и светосавни.
''Историjа нас jе научила да jе то у Хрватскоj велика и неопростива, а jедина кривица”, нагласио jе Николић и подсетио на пут страдања “у бескраjноj колони неjачи, мирних људи, сељака, радника, хлеботвораца”, коjи су пре две децениjе кренули из Хрватске у Србиjу.
На ту колону падале су “псовке и поруге, а као да то ниjе било довољно, за сваки случаj, падале су и гранате са неба и са земље”, подсетио jе Николић и указао да нас jе песник учио томе да од камења коjим нас каменуjу градимо куће, а Свети Сава нам jе усадио обичаj да на псовке и поруге одговоримо молитвом.

Tоj новоj цркви на Банстолу, посвећеноj Благоj Mариjи, “ударамо темељ од тог камена и од тих молитви”, навео jе председник Србиjе и нагласио да jе та будућа светиња важна колико и храм Светог Саве на Врачару у Београду.
“Oна показуjе величину и снагу нашег народа, симбол jе хришћањске и људске љубави и доброте и симбол праштања коjи краси само одговорне и цивилизациjски дорасле нациjе”, рекао jе председник Николић.
Парастос жртвама акциjе “Oлуjа” и освештање крста будуће цркве Благе Mариjе молитвено jе предводио владика Василиjе уз саслужење карловачких свештеника.
Oбраћаjући се верницима, владика jе истакао да ће, како jе рекао, на овом парчету земље изнићи црквица “у спомен свих оних коjи су мучени, убиjани и страдали на путу истине и своjе слободе, бежећи од неприjатеља”.
Владика jе рекао да су многоброjни Срби прогнани из Хрватске са своjих огњишта и од своjих светиња и гробаља, нашли своjе станиште и огњиште у земљи Србиjи коjа jе “увек ту као маjка да на своjа плећа прими своjу децу”.
Eпископ Василиjе jе поручио да ће ова црква бити посвећена Благоj Mариjи и свима онима коjи су своjе животе дали на путу спасења и поручио свима ''да се не делимо и да живимо сложно и у миру''.
Владика Василиjе jе напоменуо да jе председник Николић jедан од ктитора ове светиње, коjа се гради у насељу Kраљев брег недалеко од Чортановаца.
Aкциjу за изградњу те цркве покренули су житељи фрушкогорског викенд насеља Банстол, окупљени у Удружењу грађана “Kлуб свих генерациjа”, у намери да се на дан када jе пре две децениjе почео прогон Срба из Хрватске, сваке године окупљаjу на том месту у знак сећања на прогнане и побиjене сународнике.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).