Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Вести

08.10.2019. - 18:23

Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган и чланови Председништва БиХ Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић положили су камен темељац за изградњу ауто-пута Београд - Сарајево који би требало да повеже Србију и БиХ.

Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Фото Председништво

Председник Вучић истакао је да је данашњи почетак радова на том ауто-путу историјски догађај, важан за цео регион, јер почињемо један простор да повезујемо, отварамо и спајамо.
 
„Од 1945. године сви путеви и пруге, везе, комуникације које смо имали са БиХ, углавном су биле лоше, као да је неко народе који живе на овом нашем подручју кажњавао за ко зна шта. Данас је прилика да покажемо сами, бринући и о себи и својој будућности, да можемо да уређујемо своје односе. Ово је простор који је био без путева, пун сумњи, страхова, и мржње која је из тога произилазила. Данас почињемо тај простор да повезујемо, отварамо и спајамо. Ништа није потребно Балкану колико путеви и повезивање", рекао је председник Вучић.
 
Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Фото Председништво

Председник Вучић рекао је да су путеви потребни да прошлост оставимо иза нас, да нас зближавају и упознају, дају могућност да се разумемо и на крају опростимо једни другима без једа и зазора.
 
"На путу се људи срећу, пазе једни на друге, помажу се и схватају коначно колико мало их дели. На путу је могуће оно што је свету желео велики Алберт Ками, да нико не иде испред, да нико не иде иза, већ да људи иду заједно. Само то заједно је начин на који ми из овог региона можемо да идемо напред. То је начин да будемо већи, успешнији, богатији, да помогнемо једни другима", рекао је председник Вучић и додао да ће путевима овај простор престати да буде црна рупа на мапи путева света, и да они доводе пријатеље попут председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.
 
Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Фото Председништво

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да је данас историјски тренутак за Србију, БиХ и Турску, као и да је једини циљ Турске успостављање мира и просперитета на Балкану.
 
Председник Ердоган је рекао да се никад не сме заборавити да су ове територије у последњих 25 година претпреле велике болове и патње, плаћајући велике цехове. "Због тога смо у обавези да изградимо будућност тако што своје различитости нећемо видети као факторе неких сукоба, већ као своје богатство", истакао је председник Ердоган. Због тога, подвукао је, требало би да се унапређује сарадња међу земљама, те изразио уверење да ће се наставити број заједничких пројеката.
 
"Ми смо данас сви заједно сведоци једном историјском тренутку међу нашим земљама и веома сам поносан због тога што се данас окончава 12 важних пројеката", рекао је  председник Ердоган обраћајући се окупљеним грађанима у Сремској Рачи. Председник Турске је истакао да је мост преко Саве, чији се темељ данас поставља мост пријатељства, јер заиста има посебну вредност за цео регион.
 
Председник Ердоган је навео да има велика очекивања од турске компаније "Ташјапи", која ради на изградњи пута, да ће пројекат завршити у што краћем року и на најбољи начин. Он је навео и да су историјска и културна баштина Турске и Србије заједничко богатство и да сваки споменик на овим просторима представља могућност за солидарност и сарадњу. У том смислу, навео је да је доказ томе и обнова Рамске тврђаве, један од бисера Дунава, који је помогла Турска, преко агенције ТИКА, која би требало да допринесе повећању туристичких потенцијала у региону.
 
Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Фото Председништво

Навео је да се данас поставља и камен темељац за изградњу пута Нови Пазар - Тутин. "Желим да све инвестиције буду од користи свима нама. Турска ће наставити да увећава своје инвестиције широм Србије", поручио је председник Ердоган и још једном захвалио председнику Вучићу на гостропримству које му је указао.
 
Председавајући Председништва БиХ, хрватски члан Жељко Комшић поручио је на обележавању почетка изградње ауто-пута Београд-Сарајево да је та саобраћајница симбол будућих односа Србије и БиХ и пријатељских веза између народа и земаља. "Ово је ауто-пут и комуникација, али је поред тога и симбол наших будућих бољих односа, ово је симбол пријатељских веза између наших људи и земаља", рекао је Комшић и додао да се нада да ће следеће године иста таква церемонија бити одржана и са друге стране реке.
 
Комшић је рекао да је до пре две године изгледало немогуће да ће односи Србије и БиХ бити на таквом нивоу и да ће се, након деценија и деценија, коначно кренути у изградњу великог инфраструктурног пројекта. Он је оценио да ауто-пут неће бити користан само грађанима две земље, већ и да ће значити за односе две земље и имати и конкретан и симболички значај.
 
Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Фото Председништво

Комшић је додао и да је до пре пар година било немогуће замислити да се на постављању камена темељца окупи велики број људи, који је данас био присутан. "Знате све о нама који стојимо и седимо овде на бини, али својим присуством желимо да покажемо колико мало треба поверења, пружена рука, осмеха да ствари у нашим земљама и у овом региону крену брзо на боље", рекао је Комшић.
 
Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић честитао је данас Србији што је завршила све, иначе компликоване, процедуре за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево и изразио наду да ће то што пре учинити и БиХ како би се два града и две земље што пре и што квалитетније повезале. Ово је тренутак, рекао је он, изградње нечега што комплетан регион води у мир, стабилност, просперитет и развој.
 
Џаферовић се захвалио председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану што је препознао да може да помогне овај регион. "Турска игра врло значајну, стабилизирајућу улогу у региону, помаже свима колико може да се људи повежу, да нормално живе", рекао је он.
 
Полагање камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

Фото Председништво

Члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је градња ауто-пута Београд- Сарајево историјски догађај који представља враћање дуга региону и људима који живе у њему. "Данас је историјски дан, градња моста на траси ауто-пута који треба да повеже Србију БиХ РС, Бањалуку, Београд, Тузлу, Брчко је враћање дуга овом народу, овом региону, овом крају, јер се кроз историју нису градиле комуникације које је требало да повежу Србију и РС и БиХ, него су грађени неки други путни правци", рекао је Додик.
 
Додик је у име РС и њених институција захвалио председнику Србије и Србији што су прихватили да изградњу моста финансирају у целости што није, како је додао уобичајено јер је обичај да се на оваквим местима подели финансирање. "Ваше опредељење да помогнете БиХ и нама у РС се види и на овом местy", рекао је Додик и подсетио да припадамо народу који радо дочекује своје госте, а када их испраћа каже дођите нам опет.
 
Ауто-пут Београд-Сарајево први је аутопут који ће директно повезати Србију и БиХ, а од великог је значаја и за повезивање у региону.
 
Градиће се у две деонице и то Кузмин - Сремска Рача (граница са БиХ) - Бијељина и Пожега - Ужице - Котроман, а вредност радова на страни Србије износи 1,05 милијарди евра, од чега је око 220 милиона евра вредност изградње деонице Сремска Рача - Кузмин, а око 830 милиона евра деоница Пожега-Котроман.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).