Посета Институту за вирусологију и серуме „Торлак“

Вести

15.04.2021. - 12:26

Посета Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“

Председник Републике Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик посетили су данас Институт за вирусологију, вакцине и серуме ''Торлак''. Председник Вучић уручио је вакцинe "AstraZeneca" за Републику Српску и саопштио да је у Србији дато више од три милиона доза вакцина.

Посета Институту за вирусологију и серуме „Торлак“

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Питање здравства је један од четири стуба озбиљне државе. Част ми је што данас могу да уручим још 10.000 доза за људе у Републици Српској", рекао је председник Вучић и додао да је у Србији до данас дато више од три милиона доза вакцина.
 
Председник Вучић је рекао да је више од милион и двеста хиљада људи ревакцинисано, а више од милион и осамсто хиљада је примило прву дозу.
 
"Мислим да је за нас важно да можемо да кажемо да ћемо за 15 дана имати 1,8 милиона ревакцинисаних људи, то је важан резултат и са друге стране верујем да ћемо моћи да убрзамо процес чим обезбедимо значајно већу количину вакцине, очекујем до краја априла", рекао је председник.
 
Посета Институту за вирусологију и серуме „Торлак“

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће у понедељак у Србију стићи још 211.000 Фајзерових вакцина, као и да је јуче стигло 50.000 друге компоненте руске вакцине, док би сутра требало да стигне исто толико, а у понедељак или уторак још 100.000 прве компоненте "Спутњика В". Очекују се и кинеске "Синофарм" вакцине пре краја овог месеца.
 
"То су важне ствари, то значи живот, не само за нас, већ и за цео регион", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је медијима показао прву, контролну бочицу вакцине "Спутњик В" направљену на Торлаку и навео да ће вакцине произведене на Торлаку бити пуштене у употребу у јуну ове године.
 
Посета Институту за вирусологију и серуме „Торлак“

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председнику Вучићу је током обиласка Института "Торлак" представљен процес припреме узорака за ПЦР дијагностику, као и процес производње вакцине против сезонског грипа. Председник је истакао да је важно што су данас сви заједно посетили Торлак.
 
"Много новца је уложено од 2014. године, купили смо нове машине, и Торлак који је био пред гашењем, успели да вратимо у живот. То постаје симбол снаге једне државе и то је оно што нам је најважније", рекао је председник Вучић и додао да су Руси и Kинези били одушевљени оним што су видели када су били у посети Торлаку, стањем и опремом, упркос томе што су неки у Србији у претходном периоду покушавали да га униште.
 
У наредна три месеца ће, према његовим речима, бити уложено и у спољашњи изглед зграде.
 
Посета Институту за вирусологију и серуме „Торлак“

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Важно је да се производе овде и вакцине за грип, ове године бар пола милиона јер ће бити несташица у целој Европи, а да бисмо одвојили грип и корону важно је да можемо те дозе на време да поделимо становништву, посебно угроженима", указао је он и додао да је намера да се на Торлаку прави и серум против змијског отрова, БСЖ вакцина, антитетанус, вакцина против дифтерије.
 
"Намера је да имамо научно-истраживачки центар, али и производњу, да бисмо у наредних 10-12 година постали велесила у производњи вакцина", закључио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).