11.12.2017

Председник данас примио и акредитивна писма амбасадора Кубе

Председник Србије Александар Вучић је, примајући акредитивна писма амбасадора Кубе Густава Тристе дел Тода, изразио задовољство што већ ове седмице, на позив председника Раула Кастра, путује у званичну посету тој земљи.

Фото Танјуг, Зоран Жестић

Председник Вучић је у разговору истакао да Србија, као земља која штити своју независност, осећа велико пријатељство и поштовање према Куби и диви се слободарским ставовима кубанског народа.

Пожелевши амбасадору Дел Тоду успех у дипломатском раду у Србији, председник Вучић је захвалио Куби на принципијелном ставу да не признаје једнострано проглашену независност Косова, као и на подршци у међународним организацијама, противећи се чланству тзв. Косова.

Председник Вучић је рекао да добри политички односи двеју земаља треба да буду темељ за развој економске сарадње, издвојивши велике могућности за сарадњу у области пољопривреде, као и у области медицине и фармацеутске индустрије, биотехнологије и генетског инжењеринга.

„Радује ме што ће током моје посете Куби бити потписан Споразум о сарадњи у области лекова и медицинских средстава“, рекао је председник Вучић, подсетивши на примере успешне примене искустава кубанске медицине и фармацеутске индустрије у Србији. Он је истакао задовољство што програм посете предвиђа и обилазак развојне зоне луке Маријел, једног од највећих економских пројеката у кубанској историји.

Амбасадор Дел Тодо, који одлично говори српски језик, истакао је да ће посета председника Вучића дати значајан подстрек српско-кубанским односима, како политичком дијалогу, тако и ширењу економске сарадње.

Београд,
11. децембар 2017. године