grcka 2(1).jpg

Вести

09.11.2012. - 00:00

Председник Николић у званичној посети Грчкој

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Солуну да је Грчка обећала пуну подршку Србији на путу ка ЕУ и нагласио да званична Атина ту подшку ничим не условљава.

Николић је новинарима, сумирајући јучерашње сусрете са највишим представницима Грчке, рекао да две земље немају отворених питања и да је разговарано о свим аспектима будуће сарадње.

"Ми смо више него задовољни посетом. Били смо међу пријатељима и браћом, са људима који потпуно разумеју српску невољу и тешкоће, који нас потпуно подржавају и са којима ћемо заједно остваривати своје велике циљеве, међу њима и чланство у ЕУ", поручио је Николић.

 

Николић је рекао да је Србија спремна да посредује у решавању отворених питања између Грчке и Македоније, уколико таква иницијатива постоји.

"Можете да замислите како би то све после изгледало ако бисмо сарађивали. То би био ослонац Балкана, а можда и целе Европе", истакао је Николић.

 

Уз подсећање да је Грчка у кризи у каквој готово никад није била и да Србија ту кризу "живи" већ 20 година, Николић је казао да су грчке инвестиције у Србију друге по величини, да су све успешне и да су Грци спремни да још много тога инвестирају у Србију.

"Очигледно је да Србија може да буде мост између Истока и Запада и Севера и Југа. Ми смо само обновили и утврдили оно што Срби и Грци одувек имају, а то је потпуно разумевање и сарадња, односи који ничим нису помућени, безмало као да смо једна држава", истакао је председник Србије.

 

Николић је у Солуну, на српском војничком гробљу - Зејтинлик, поводом Дана примирја у Првом светском рату, одао пошту српским војницима.

"Овај део српске историје који је везан за Грчку је безмало једнак ономе који имамо у Србији. Свети Сава је баш Грчку одабрао да у њој сагради највећи српски манастир, а Србија је баш Грчку изабрала да у њој опоравља и излечи војску и да из ње крене кући. То је нешто што ни Грци ни Срби никада неће да забораве", закључио је Николић.

 

Пошту српским војницима одали су и српски шеф дипломатије Иван Мркић, министар културе Братислав Петковић, саветник председника Србије Марко Ђурић, као и Танос Коционис испред грчког Министарства иностраних послова и Рамос Николаус, бригадни генерал грчке војске.

 

Председника Србије је на гробљу дочекао дека Ђорђе Михаиловић, чија породица већ неколико деценија брине о том комплексу, а он сам последње 52 године. Михаиловић је рекао да на гробље, на коме је поред Срба сахрањено и 8.000 Француза, 3.000 Италијана, 2.000 Енглеза и 400 Руса, готово сваки дан дође неко из Србије и да највише посетилаца управо долази из Србије.

 

У тренутку када је председник Србије дошао на гробље, гробове српских војника обилазили су и туристи из Ниша, који су се сликали са Николићем и пред њим запевали "Тамо далеко".

 

Николић је после обиласка гробља, где је сахрањено око 20.000 савезничких војника, међу којима 8.500 српских, отпутовао на Свету гору.

 

Делегација Србије, коју предводи Николић, сутра ће на острву Видо учествовати на комеморативној церемонији у Меморијалном центру и положити венц у "Плаву гробницу". Како је најављено, делегација ће посетити и поставку у "Српској кући" на Крфу, посвећену боравку српских трупа на том острву током Првог светског рата.

 

 

Папуљас: Доследна подршка европском путу Србије

 

Председник Грчке Каролос Папуљас рекао је да његова земља доследно подржава европски пут Србије и радује се брзом почетку приступних преговора Србије и ЕУ.

 

Папуљас, који је за председника Србије Томислава Николића приредио свечану вечеру током његовог боравка у Атини, истакао је да давање статуса кандидата Србији представља значајан корак на њеном европском путу, наводи се у извештају атинске новинске агенције АНА који је амбасада Грчке данас доставила Тањугу.

 

Папуљас је поновио да је Грчка, још од Самита у Солуну 2003.године, подржала и наставља да подржава у пракси европску перспективу и потпуну интеграцију Западног Балкана у европску породицу, зарад мира, стабилности и благостања у југоисточној Европи.

 

За то је, додао је, довољно да земље испуне услове које поставља ЕУ. Папуљас је навео да је регион Западног Балкана проживео трауматичну и бурну прошлост и да је дужан да превазиђе стари лош глас да је извор турбуленција.

 

Према његовим речима, у региону већ постоје сви предуслови за блиску, продуктивну и вишестрану сарадњу с циљем да се будућим генерацијама завешта мирнодопска, креативна и европска будућност, а као пример је навео односе Грчке и Србије.

Председник Грчке се посебно осврнуо на привредну сарадњу која представља снажан ослонац грчко-српских односа и истакао да очекује да ће српска влада позитивно вредновати ову политику и да ће оно мало проблема који искрсну бити решени.

 

"Желео бих посебно да нагласим да подржавамо учешће грчких компанија на међународним тендерима који се тичу приватизације српских фирми и изградње инфраструткуре. Радујемо се, такође, благовременом обавештавању о расписивању тих тендера", рекао је председник Грчке.

 

Грчки председник је Николићу говорио и о спору његове земље са Македонијом око имена. Он је позивао руководство те земље да прекине непопустљивост и да конструктивно допринесе проналажењу узајамно прихватљивог решења о питању имена.

"Желим да будем јасан: нећемо дати сагласност уколико се не пронађе обострано прихватљиво решење за једно име које ће бити дефинитивно и за све употребе, а које ће одражавати стварност", истакао је председник Грчке.

 

Папуљас је,обраћајући се председнику Србије, рекао: "За ово национално за Грчку питање очекујем практичну подршку Србије".

Када је реч о кипарском питању, Папуљас је поновио доследан став Грчке за "остварење одрживог и функционалног решења базираног на резолуцијама Савета безбедности УН, начелима и вредностима ЕУ и пуној имплементацији правних тековина Европске уније".

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).