Полагање камена темељца за изградњу новог постројења Агломерације компаније HBIS GROUP Serbia

Вести

24.07.2019. - 13:11

Председник Вучић на церемонији полагања камена темељца за изградњу новог постројења Агломерације компаније HBIS GROUP Serbia

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је почетак изградње новог постројења Агломерације компаније Hbis Group Serbia у Железари Смедерево, у вредности од 120 милиона долара, значајна инвестиција и захвалио кинским пријатељима на улагању у Железару.

Полагање камена темељца за изградњу новог постројења Агломерације компаније HBIS GROUP Serbia

Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

 
"За мене је ово велики дан. Инвестицију вредну 120 милиона долара нисмо могли да обезбедимо јер је то огроман новац који сада имамо пошто смо нашли најбоље и највеће пријатеље", нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић подсетио је да је председник Кине Си Ђинпинг био у Железари одушевљен гостопримством и срдачношћу радника.
 
Председник Вучић наводи да у Железари ради више од 5.000 људи и да је у последњих годину дана 269 младих добило посао, а да је 501 човек са уговора на одређено прешао на неодређено време.
 
"Све то говори о посвећеност Хбиса и Кине и Си Ђинпинга да Железара успе. Знате да услови за пословање железаре нису лаки, и због система квота из ЕУ. Ништа од тога не бисмо могли да издржимо да немамо посвећеност кинеског руководства и пријатеља", рекао је председник Вучић на церемонији полагања камена темељца за ново постројење.
 
Смедерево је моја љубав и мој посао, али то није морала да буде љубав и посао Си Ђинпинга, рекао је председник Вучић, још једном захваливши кинеском председнику на свему што је учинио.
 
Председник Вучић је нагласио да ових 120 милиона значи да ће наставити да улажу, да ће ово што данас изгледа као старина ускоро нестати и да ћемо имати најмодернију фабрику која иде у корак са најмодернијим фабрикама света.
 
Председник Вучић је рекао да једино Србија осећа сигурност и поред свега што се дешава на тржишту челика.
 
„Није ово само питање бриге за раднике у Железари и кооперантска предузећа, већ питање читаве Србије. Железара је од фабрике која је доносила само губитке и проблеме постала највећи извозник у Србији. Сигуран сам да ће, када се политички услови у свету поправе, Железара бити још већа и снажнија“, казао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је указао да када смо ушли у проблеме и муке Кинези нису дошли код њега и рекли „тешко нам је и напуштамо“, већ су казали „заједно ћемо да се боримо, борићемо се у Бриселу заједнички“.
 
“То гарантује будућност Смедерева и Србије”, истакао је председник Вучић.
 
Председник Вучић замолио је амбасадорку Кине Чен Бо да пренесе председнику Кине Си Ђинпингу позив да дође поново у Србију и обећао да ће га дочекати много више људи него када је прошли пут боравио у нашој земљи.
 
„Он је то заслужио, а Србија ће подржавати Кину још храбрије и оданије него што то чине много већи и снажнији од нас“, нагласио је председник Вучић.
 
„За нас је веома важно да показујемо да смо у стању да мењамо себе, стара постројења за нова, да учествујемо у технолошки најиновативнијим процесима, да идемо у корак са најуспешнијма у свету“, истакао је председник.
 
Председник Вучић поручио је радницима да доласком у Железару жели да покаже колико је важан њихов посао за нашу земљу.
 
„Останите добри и вредни, јер на најбољи начин представљате Србију“, подвукао је председник.
 
Полагање камена темељца за изградњу новог постројења Агломерације компаније HBIS GROUP Serbia

Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

 
Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо је, обраћајући се на српском језику, рекла да ће након обнове, железара бити конкурентнија, а Смедерево и околина ће имати свежији ваздух и бистрије небо.
 
Амбасадорка Чен Бо је рекла да су јој кинески радници у Железари пренели да су њихове српске колеге веома љубазне, да уче српски језик, да праве домаћу ракију и позивају их на славу, због чега осећају породичну атмосферу.
 
"Ја бих рекла да је Железара кућа коју су заједно градиле кинеска и српска страна", навела је амбасадорка Чен Бо.
 
Председник компаније Hbis Group Serbia Ванг Ланију поручио је данас да ће изградња новог погона у Железари Смедерево - свеобухватни пројекат очувања енергије и заштите животне средине, дати крила за даља достигнућа компаније.
 
"ХБИС верује да ће уз пажњу лидера Србије и Кине, обе владе, али и посвећен и напоран рад 5.000 радника, пројекат свебухватног очувања енергије и заштите животне средине бити завршен у року и створиће крила за даља достигнћа наше компаније.
 
ХБИС неће изневерити мисију и своја очекивања, и даће све од себе да испуни своја обећања", поручио је Ванг.
 
Полагање камена темељца за изградњу новог постројења Агломерације компаније HBIS GROUP Serbia

Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

 
Он је поручио да ће пројекат који данас почиње да се реализује постати важна прекретница Hbis Group Serbia за изградњу висококонкуренте компаније за производњу челика у Европи.
 
Како је рекао, данас је велики дан за ту компанију, који ће остати забележен у славној историји пријатељских односа Србије и Кине.
 
Када се заврши пројекат, постојаће зелена, интелигентна, водећа модерна фабрика за очување енергије у Европи, а заштита животне средине достићи ће светски ниво, навео је Ванг.
 
У том циљу, кинески партнер ће се придржавати високих страднарда, односно пренеће знање свих компанија у влашништву ХБИС Групе, увешће нове технологије у процесе зелене производње из Кине и света и примењиваће уштеду енергије и интелигентне операционе иновације у систем сировина, потисних пећи и конверторских система.
 
Додао је да је у последње три године развој ХБИС Србије био предмет пажње председника и Србије и Кине, Александра Вучића и Сија Ђинпинга, као и народа обе држве, што доприноси њеном напретку.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).