Председник Вучић учествовао на састанку лидера Западног Балкана

Вести

10.11.2019. - 13:46

Председник Вучић на састанку лидера Западног Балкана

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Републици Северној Македонији, где је учествовао на састанку лидера Западног Балкана, који се одржао у Охриду.

Председник Вучић изјавио је да су, по значају и квалитету одлука које су донете, састанци били веома добри и да је ова иницијатива заснована на четири суштинске слободе ЕУ, а то су проток робе, услуга, људи и капитала. Он је рекао да је договор, који је постигао са председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом и председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом, важан за грађане. 
 
Председник Вучић учествовао на састанку лидера Западног Балкана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Можда људима не изгледа претерано важно, али за нас је Прешево трећи најважнији прелаз после Батроваца и Градине. И сама одлука да ветеринарска и фитосанитарна инспекција раде 24 сата дневно ће омогућити камионима да три пута брже уђу у Македонију или Албанију и обрнуто", објаснио је председник Вучић и додао да су се договорили и  да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз поседовање личне карте, али и заједничке радне дозволе које ће омогућити рад у све три земље без додатних процедура.
 
Председник Вучић је истакао да нема аргумената против оваквог договора јер ће знатно унапредити инвестициони амбијент у региону и донети тектонске промене привредама земаља региона.
Председник Вучић учествовао на састанку лидера Западног Балкана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Није лако ово напасти, то су прокламовани циљеви Берлинске конференције. Радимо оно што је ЕУ тражила, једино што то радимо сами", рекао је председник Вучић и нагласио да се оваквим договором шаље порука стабилности.
 
„Одлучни смо да истрајемо на историјској одлуци која ће решити проблеме привредника и грађана региона. Нисмо се бавили политиком, већ решавањем проблема обичних грађана. То ће довести до драматичног смањења оперативних трошкова и убрзавања протока робе. На тај начин повећавамо атрактивност наших земаља. Ова идеја ће бити записана као историјска у уџбеницима“, закључио је председник Вучић и додао да је поносан на договор који су постигле Србија, Северна Македонија и Албанија јер је у интересу бољег живота и будућности свих грађана. Он је  нагласио да је изузетно важно да се у региону ствара амбијент нормалности, а не амбијент сукоба и мржње.
Председник Вучић учествовао на састанку лидера Западног Балкана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Владе Северне Македоније Зоран Заев је рекао да је иницијатива о слободном кретању робе, услуга, људи и капитала, иза које стоје Србија, Северна Македонија и Албанија, прва самостално покренута иницијатива на Западном Балкану.
 
„Покренули смо иницијативу или, како ја волим да кажем, акциони план који Балкан чини другачијим. Морамо се сви сложити да се Балкан мења, постаје боље место за живот. Одржали смо састанак са ЕБРД, Светском банком, поделили своје идеје са њима, као и са представницима из БиХ и Црне Горе. Ово отвара иницијативу за једно ново поглавље, могућност да имамо већу мобилност робе, услуга, људи и капитала, све оно што значе четири основне европске слободе“, нагласио је премијер Заев и додао да се нада да ће сви пригрлити ову иницијативу.
Председник Вучић учествовао на састанку лидера Западног Балкана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Владе Републике Албаније Еди Рама истакао је да не треба бити у процесима који нас вуку уназад, већ у процесима у којима сви добијају.
 
„Добро је да будемо заједно, да будемо за истим столом, да не прихватамо ствари које нас ометају. Квалитет живота наших грађана зависи од тога како се ми слажемо“, закључио је албански премијер.
Охрид, 10. новембар 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).