17.10.2018

Председник Вучић на свечаној академији поводом обележавања 119. годишњице од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 16 година од оснивања Безбедносно–информативне агенције

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаној академији поводом обележавања 119. годишњице од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 16 година од оснивања Безбедносно – информативне агенције и припадницима Агенције честитао њихов дан, истичући да је задивљен оним што раде како би сачували интересе државе Србије.

„Србија нема већи интерес од очувања слободе, а када њу имате, уз мир и стабилност, не плашим се за економски напредак земље“, поручио је председник Вучић.

Председник Србије је рекао да припадници БИА, за разлику од других, немају суботе и недеље, јер и они који би да угрозе безбедност Србије стално то раде, да се суочавају са бројним ризицима, да је на сцени неприкривена борба светских сила за доминацију, али и радикални екстремизам и тероризам. Он је оценио да је највиши и најтежи изазов са којим се суочавамо Косово и Метохија, да се суочавамо не само са чињеницом да су неки самопрокламовали независност, већ и додатним безбедносним изазовима, уз значајно учешће страног фактора.

Председник Вучић је истакао да је важно да јачамо своју позицију и знамо шта су интереси нашег народа, који не треба да буду схваћени као великосрпска идеја, како су неки говорили, већ жеља да народ остане на својим огњиштима, а да не дирамо оно што је туђе.

„Те интересе морамо да сачувамо и одбранимо“, нагласио је председник Вучић и додао да је Србија била означена као главни кривац на простору бивше Југославије и да се свуда у окружењу може приметити да сви себе представљају као жртве, док за српске патње и невоље нико није крив.

"Све и да је тако и да су сасвим у праву, а нису, било би логично поставити питање постоји ли поштовање према српским жртвама. Приметићемо да тога нема, али без обзира на то, ми морамо да тражимо разлоге за мир и помирење, а не за сукобе", закључио је председник Вучић. Он је истакао да је улога БИА важнија него икада јер треба да укаже на опасности, како би држава могла на време да делује и решава проблеме.

"Ко год да покуша да угрози нашу земљу, ви ћете деловати снажно и ефикасно. На томе вам хвала",  рекао је председник Вучић.