Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

Вести

09.05.2019. - 22:11

Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас свечаном пријему поводом Дана Европе, који је организовала Делегација Европске уније у Републици Србији.

Председник Вучић је, обраћајући се присутнима,  истакао да су мир и стабилност наши највећи и најважнији циљеви, те да без европске подршке нисмо могли и нећемо моћи да их остваримо. Он је нагласио да је данас важан дан за Србију, јер слави и Дан победе над фашизмом и Дан Европе.
 
Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

"Наш данашњи избор, зашто славимо Дан Европе, је Европа. Европа коју истичемо са, можда, мање усхићења и ентузијазма, али то истичемо са рационалнијим, одговорнијим и озбиљнијим приступом. Најзначајнији разлог за то јесте што је пре готово 70 година створена заједница која је својим чланицама осигурала мир", рекао је председник Вучић и додао да 69 година те земље немају сукобе и ратове – оно што је нашој земљи потребно више него било шта друго и више него икада.
 
"Управо зато са сигурношћу могу да утврдим да не постоји важнији разлог од прихватања политике и вредности Европе, очување мира, стабилности и гаранција будућности наше деце и земље у целини", нагласио је председник Вучић и додао да Србија припада Европи, не само географски, већ и вредносно.
 
Председник Вучић је захвалио Европи на огромној подршци Србији у економским реформама, јер је излазак из економске кризе уз европске инвестиције и донације био неупоредиво лакши.
 
Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

 „Онолико колико Србија напредује, пружите поштовање и ништа више. Колико поштујемо Европу, толико очекујемо од вас", поручио је председник Вучић и истакао да ће Србија бити добар, лојалан и поуздан партнер.
 
Шеф Делегације Европске уније амбасадор Сем Фабрици нагласио је да је Европска унија препознала европску перспективу Западног Балкана, а нарочито Србије, истичући да је Србија изабрана да постане део европске породице.
 
"Србија није сама, ми смо ту да помогнемо. Разумемо да је процес  тежак и болан, али, као што су то доказали оснивачи ЕУ, могуће је. Промене су увек тешке, али могуће", рекао је амбасадор  Фабрици и додао да Дан Европе представља прилику да се истакне важност мира и трајног помирења.
 
"Живела Европа, живела Србија", поручио је, на српском језику,  шеф  Делегације ЕУ амбасадор  Сем Фабрици.
 
Београд, 09. мај 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).