Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

Вести

09.05.2019. - 22:11

Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас свечаном пријему поводом Дана Европе, који је организовала Делегација Европске уније у Републици Србији.

Председник Вучић је, обраћајући се присутнима,  истакао да су мир и стабилност наши највећи и најважнији циљеви, те да без европске подршке нисмо могли и нећемо моћи да их остваримо. Он је нагласио да је данас важан дан за Србију, јер слави и Дан победе над фашизмом и Дан Европе.
 
Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

"Наш данашњи избор, зашто славимо Дан Европе, је Европа. Европа коју истичемо са, можда, мање усхићења и ентузијазма, али то истичемо са рационалнијим, одговорнијим и озбиљнијим приступом. Најзначајнији разлог за то јесте што је пре готово 70 година створена заједница која је својим чланицама осигурала мир", рекао је председник Вучић и додао да 69 година те земље немају сукобе и ратове – оно што је нашој земљи потребно више него било шта друго и више него икада.
 
"Управо зато са сигурношћу могу да утврдим да не постоји важнији разлог од прихватања политике и вредности Европе, очување мира, стабилности и гаранција будућности наше деце и земље у целини", нагласио је председник Вучић и додао да Србија припада Европи, не само географски, већ и вредносно.
 
Председник Вучић је захвалио Европи на огромној подршци Србији у економским реформама, јер је излазак из економске кризе уз европске инвестиције и донације био неупоредиво лакши.
 
Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

 „Онолико колико Србија напредује, пружите поштовање и ништа више. Колико поштујемо Европу, толико очекујемо од вас", поручио је председник Вучић и истакао да ће Србија бити добар, лојалан и поуздан партнер.
 
Шеф Делегације Европске уније амбасадор Сем Фабрици нагласио је да је Европска унија препознала европску перспективу Западног Балкана, а нарочито Србије, истичући да је Србија изабрана да постане део европске породице.
 
"Србија није сама, ми смо ту да помогнемо. Разумемо да је процес  тежак и болан, али, као што су то доказали оснивачи ЕУ, могуће је. Промене су увек тешке, али могуће", рекао је амбасадор  Фабрици и додао да Дан Европе представља прилику да се истакне важност мира и трајног помирења.
 
"Живела Европа, живела Србија", поручио је, на српском језику,  шеф  Делегације ЕУ амбасадор  Сем Фабрици.
 
Београд, 09. мај 2019.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.