Председник Вучић обратио се нацији поводом 21 године од почетка НАТО агресије

Вести

24.03.2020. - 15:55

Председник Вучић обратио се нацији поводом 21 године од почетка НАТО агресије

"Данас се навршава 21 година од почетка НАТО агресије на нашу земљу. Грађани Србије никада неће заборавити злочин који је над нама починила коалиција 19 најмоћнијих земаља света, као ни хиљаде људи који су у тој агресији побијени, а били су криви само зато што су Срби или грађани Србије.
 
Били смо криви, јер су велике западне силе желеле наставак комадања српске територије а Србија и њени грађани били су само једна успутна, или како су говорили, колатерална штета. За нас у Србији, мала Милица из Батајнице и мала Сања из Варварина, сва друга деца, наши војници и полицајци, сви они заједно су наша бол, наша трагедија и подсећање на стравични злочин који не смемо да заборавимо. 
 
Тукли су и убијали Србију да би јој отели Косово и мислили су да су свој посао заувек завршили 2008. године. Били су физички много јачи 1999. године, а Србија и политички ужасно слаба до 2008. године.
После свега и после много тешких година, успели смо економски да се опоравимо, обновимо и подигнемо слободарски дух нашег народа као што се птица феникс дизала из пепела и вратили смо Косово као тему на међународну позорницу. 
 
И борићемо се за наш народ, наше људе, али и Србију на Косову и Метохији. 
 
И, данас, 21 годину касније, знамо колико су страшан злочин починили над нама, али смо научили много и из сопствених грешака, неодговорног политичког деловања и јуначења без покрића. 
 
Прошлост је важна, не смемо је заборавити, али је будућност најважнија. Зато је од пресудног значаја да и са онима који су проводили агресију над нашом земљом градимо савезништво и пријатељства, не тражећи освету баш као што ни за милост нисмо молили. 
 
Сарадња и партнерство су кључне речи на којима ћемо изградити богатију и успешнију Србију. 
 
Истовремено данашњи дан је прилика да се захвалимо свим нашим пријатељима у свету који су се супротставили агресији над нашом земљом и који су у тешким тренуцима били на страни правде. 
 
Посебно, наша је обавеза да одамо почаст свим српским јунацима који су положили своје животе на олтар отаџбине. 
 
Ни наше пилоте који су се супротставили многоструко моћнијем непријатељу, ни хероје са Кошара, ни нашу побијену децу, никада не смемо да заборавимо. 
 
Због нас и наше будућности мораћемо да пронађемо снагу да праштамо онима који су тај стравичан злочин над нашом земљом починили. 
 
Нека вечно живи поносна и слободарска Србија!"
 
Београд, 
24. март 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).