Председник Вучић председавао састанком Кризних штабова

Вести

15.03.2020. - 21:41

Председник Вучић прогласио ванредно стање на територији целе Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је вечерас састанком Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID–19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду.

Председник Вучић председавао састанком Кризних штабова

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић саопштио је вечерас, након састанка у  Палати Србија , да је донета одлука о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије. 
 
"После искустава, али и свега што смо заједно прошли, недовољно дисциплине у разумењу порука које смо слали, а на основу писма које је мени и Влади послао министар одбране, на основу Устава, председница Скупштине, председница Владе и ја донели смо одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије и она ступа на снагу у овом тренутку", рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је навео да Србији још нема ниједног смртног случаја од корона вируса и додао да тренутно укупно имамо 48 заражених. Он је захвалио лекарима и медицинским сестрама који су се ставили држави на располагање. 
 
"Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног, опаког, који наша земља мора да победи", поручио је председник Вучић у обраћању и истакао да је  данас најгори дан за Европу, вероватно од Другог светског рата, и да је у Италији умрло 368 људи, у Шпанији готово 200, док се у другим земљама драматично повећава број умрлих. 
 
Председник Вучић председавао састанком Кризних штабова

Фото. Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је подсетио да је Србија прошла кроз тешке кризе, кроз ужасну економску кризу јер смо били на корак до банкротства, а да смо сада били једна од две земље у Европи са највећим растом. 
 
"Борба која је пред нама је борба за оне који су стварали и градили ову земљу. То је борба, пре свега за наше родитеље, за наше старије, али и за будућност наше Србије. Мораћемо да се боримо дисциплином и мерама. Затвара се живот да бисмо сачували живот“, поручио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је у име Републике Србије изјавио саучешће свим нашим европским пријатељима, јуначком народу Италије, као и братској Шпанији. Он је додао и да ће Србија помоћи Републици Српској, иако то за нас није лако, али да не смемо према свом народу да се понашамо онако како се други понашају према нама. 
 
Председник Вучић је навео да велика међународна солидарност не постоји, као ни европска солидарност, и указао је на одлуку Европске комисије о забрани извоза медицинског материјала. Он је рекао да је замолио председника НР Кине Си Ђинпинга за помоћ. 
 
Председник Вучић је истакао да је купљено пет милиона маски из Кине и да је у току поступак набавке нових респиратора. Он је додао да је Србија од Кине тражила чак и лекаре.     
 
"Предаја није опција, предаја никада није била опција, и неће бити опција за Србију. Борићемо се и победићемо", закључио је председник Вучић. 
 
Београд, 
 
15. март 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).