Председник Вучић присуствовао обележавању годишњице операције "Халијард”

Вести

26.09.2020. - 11:33

Председник Вучић присуствовао обележавању 76. годишњице операције "Халијард”

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас у Прањанима обележавању 76. годишњице Операције "Халијард” и поручио да су грађани тог дела земље 1944. године осветлали образ Србији, а да је наша будућност да и сада са западним савезницима градимо односе пријатељства.

Председник Вучић присуствовао обележавању годишњице операције

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
"Хвала Шумадији на жртви коју је поднела и храбрости коју је показала“, рекао је председник Вучић и нагласио да су Срби тада са Американцима, Енглезима и Канађанима постали браћа по оружју. Он је посебно нагласио значај мисије „Халијард“, будући да је савезничка авијација трпела огромне губитке, те да је Шумадија била уточиште за више од 500 америчких, британских и канадских авијатичара.
 
"Тада су наши људи показали сву храброст", навео је председник Вучић и додао да је пре само годину дана разговарао на овом месту са грађанима који су по први пут чули и нешто лепо о себи, још од 1945. године. 
 
Председник Вучић присуствовао обележавању годишњице операције

Фото: Председништво / Димитрије Голл

„Чули су истину, шта се догађало 1944. године. Бескрајно сам захвалан Прањанима, Милановцу, Чачку, Љигу, Шумадији, што су 1944. године осветлали образ Србији", рекао је председник Вучић. Он је посебно истакао да Србија сада треба брже да се развија и да иде напред. 
 
„То не можемо сами, за то су нам потребни пријатељи, компромиси и мир. Заједно смо јачи", рекао је председник Вучић и додао да је у 20. веку Србија изгубила велики број становника, али да је чувала своју слободу. 
 
Наводећи да је у Прањанима већ изграђен Меморијални комплекс, председник Вучић је најавио и изградњу нових садржаја у том месту како би се грађани Србије боље упознали са овим делом српске историје. 
 
Председник Вучић је посебно захвалио америчким пријатељима на поруци да смо заједно јачи и на томе што се, захваљујући председнику Доналду Трампу и амбасадору Годфрију, за само годину дана вишеструко увећала популарност САД, јер су хтели да покажу поштовање према Србији и јер желе другачији однос са нашом земљом. 
 
"Радостан сам што су нам односи са САД бољи. Уверен сам да много труда, енергије и рада у то можемо и морамо да уложимо", рекао је председник Вучић и додао да морамо да покажемо много поштовања једни према другима, да би односи били на још вишем нивоу.
 
Председник Вучић присуствовао обележавању годишњице операције

Фото: Председништво / Димитрије Голл

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри истакао je у свом обраћању да за акцију „Халијард“ зна мало људи, јер је дуго чувана као тајна, али да су Фондација Халијард и председник Србије Александар Вучић допринели да се две нације сете те заједничке мисије.
 
"Данас се сећамо невероватне храбрости које су грађани Србије показали пре 76. година. Да би то извели, српски сељаци заједно са америчким војницима преузели су велики ризик да изведу највећу акцију спашавања, а дуго се о томе ћутало и мало се знало", казао је амбасадор Годфри. Он је захвалио председнику Вучићу и Влади Србије на томе што је изграђен Меморијални комплекс, као и писта у част мисије „Халијард“. 
 
"И тада и сада делимо исту визују будућности", рекао је амбасадор Годфри и додао да се партнерство Србије и САД заснива на заједничким вредностима. 
 
Церемонији су присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, српски члан Председништва Босне и Херцеговина Милорад Додик, потпредседница владе и министарка Зорана Михајловић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, оснивач Фондације Халијард Џон Капело, као и локални званичници.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).