Председник Вучић састао се са министром за науку и технологију НР Кине

Вести

08.10.2019. - 11:00

Председник Вучић састао се са министром за науку и технологију НР Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром за науку и технологију Народне Републике Кине Ванг Џангом, поводом Четврте конференције Народне Републике Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у иновацијама, чији је домаћин Република Србија.

Председник Вучић је истакао да ова конференција представља изузетну прилику да се додатно учврсте односи Србије и Кине у области иновација и технолошког развоја. „Желимо да искористимо потенцијал билатералних односа са Кином, како бисмо на основу знања и савета наших кинеских партнера обликовали нашу иновациону политику“, нагласио је председник Вучић. Он је додао да се нада да ће унапређење сарадње између српских и кинеских иновационих компанија допринети дигитализацији српске економије и отварању нових високотехнолошких радних места.
 
Министар Ванг је прихватио предлог председника Вучића да се заједничким снагама формира Истраживачки центар за проучавање иновационих екосистема и утицаја вештачке интелигенције у земљама обухваћеним  иницијативом Појас и пут. Он је рекао да ће оформити тим који ће пружати подршку у изради Стратегије за иновације и вештачку интелигенцију Србије. Највеће резултате у будућој сарадњи између Србије и Кине министар Ванг очекује у области нових технологија, вештачке интелигенције и роботике, што би Србију позиционирало као водећу земљу у региону у примени нових технологија. Он је захвалио председнику Вучићу на иницијативи и доприносу у организацији Министарске конференције о иновацијама, на којој ће компаније учеснице представити 5Г технологију, супребрзе возове и технологије памeтних градова.
 
Саговорници су се сагласили да се приликом наредне посете председника Си Ђинпинга потпише Меморандум о сарадњи у области иновација, вештачке интелигенције и роботике.
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 
 
Београд, 08. октобар 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).