Председник Вучић састао се са са министарком одбране Француске Републике

Вести

13.12.2019. - 14:16

Председник Вучић састао се са са министарком одбране Француске Републике

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија има поверења у председника Француске Емануела Макрона и изразио захвалност Француској због подршке нашој земљи на европском путу.

Председник Вучић састао се са са министарком одбране Француске Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је након састанка са министарком одбране Француске Флоранс Парли рекао да је први пут, после 35 година, један министар одбране Француске у Београду.
 
"Веома сам задовољан због тога и велико вам хвала. Пренесите председнику Емануелу Макрону најсрдачније поздраве народа Србије и моје лично, хвала за посету током лета и поруке које је пренео грађанима Србије", рекао је председник Вучић.
 
Наводећи да две земље имају добру сарадњу, председник Вучић је истакао да ће Србија да чува војну неутралност, али ће да развија све боље односе са Француском.
 
Он је нагласио добру сарадњу у међународним мисијама и истакао да је Србија спремна да учествује и билатерално са Француском у различитим мисијама.
 
"За нас су Французи пријатељи, били смо пријатељи и 1914. и 1918. године, у Другом светском рату и у будућност морамо да гледамо заједничким или готово једнаким погледом", рекао је председник Вучић.
 
Он је истакао да је економска сарадња две земље добра и да трговинска размена расте, те да Француска у Србији запошљава више од 11.000 људи.
 
Председник Вучић састао се са са министарком одбране Француске Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да постоји све већи број активности које имају војске Србије и Француске, као и да ће Французи учествовати у значајној вежби на територији Србије која ће бити одржана у јуну.
 
"Ми смо због тога изузетно срећни, то ће проширити знање и видике наших људи и видећемо шта можемо да научимо од француске војске", навео је председник Вучић и подсетио да је Србија купила ракете Мистрал и да већ данас или у понедељак исплаћује за њих прву рату.
 
"Хвала Французима што са нама желе да раде по том питању, има још много области у сфери војне индустрије и куповине наоружања где смо ми заинтересовани за француске производе и о томе смо разговорали.
 Верујем да ћемо у наредним недељама и месецима имати још неке позитивне ствари којима би могли да вас изненадимо", навео је председник Вучић.
 
Председник је истакао да Србија не учествује у готово оркестрираној кампањи против Макрона због неких одлука у ЕУ, односно одлуке да се не отворе преговори о чланству у ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом.
 
"Имамо велико поверење у Макрона, сматрамо га искреним пријатељем. Верујем да ће водити рачуна пре свега о француским интересима, али и српским. Људи у Србији имају поверења у Француску", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић састао се са са министарком одбране Француске Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић замолио је министарку одбране Француске да пренесе срдачне поздраве Макрону и жеље за успешне реформе у Француској.
 
"Нема успешних реформи без тешких потеза, пренесите Макрону да издржи и остане чврсто у својим идејама, а онда ће му бити захвални и они који му данас нису захвални. Желим све најбоље Француској и Макрону. Увек сте добродошли у Србију, живело пријатељство Србије и Француске", поручио је председник Вучић.
 
Министарка одбране Француске Флоранс Парли истакла је да Француска није против проширења и да се неће ништа мењати у ономе што је до сада преговарано са Србијом.
 
Парли је нагласила да је Западни Балкан сусед ЕУ и да је битно да буде укључен у Европу, као и да се изузме од негативних утицаја.
 
Подсетила је да је Макрон рекао да Европа мора обавити сопствене послове, пре него што дође до новог проширења, али да паралелно жели да постоји још већи утицај Уније у том региону у сваком смислу.
 
Министарка Парли је казала да Француска жели да ЕУ буде реформисана пре него што се даље шири, у интересу садашњих, али и будућих чланица.
 
Председник Вучић састао се са са министарком одбране Француске Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Подвукла је да Француска не доводи у питање што је до сада стечено у преговорима ЕУ са Србијом и Црном Гором и да је важно да се продуби поверење, а да је област одбране најбоља за тако нешто.
 
Министарка Парли објаснила је да је Француска за даље отварање приступних преговора поставила као предуслов да се спроведе реформа процеса преговарања, у циљу да он буде бољи за земље које улазе у тај процес. Навела је и да је неопходно да се ЕУ дубински реформише, за шта је потребно више година.
 
Министарка Парли је нагласила да је њена посета наставак јулске посете председника Француске Емануела Макрона, када је договорено да се партнерство две земље унапреди у области одбране.
 
„Он ми је рекао колико држи до француско-српске сарадње. Она није само историјска, већ и стратешка. Путовање у Србију га је обележило и специфично је поменуо у свом извештају Србију као државу партнера, са којом ће партнерство бити даље унапређено, имајући у виду блиске везе два народа. Братство по оружју је остало у срцима још од Првог светског рата, а сада имамо унуке преживелих који сведоче о нашој заједничкој историји“, објаснила је она.
 
Истакла је да Француска неће заборавити допринос српског народа у Првом светском рату.
 
Министарка Парли пренела је да је са председником Вучићем имала веома квалитетне разговоре, подсећајући и да ове године две земље обележавају 180 година дипломатских односа.
 
Председник Вучић састао се са са министарком одбране Француске Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Kада је реч о билатералним односима у области одбране министарка Парли је истакла да постоји заједнички интерес за развојем стратешког партнерства, и да између министарстава постоје отворени и слободни дијалог, те да Француску занима на који начин Србија анализира улоге у будућности региона и континента, посебно по питању KиМ, будућности НАТО, борбе против тероризма и организованог криминала.
 
Похвалила је учешће српске војске у мировним мисијама, истичући да Србија има признату експертизу у области медицинске подршке коју жели Француска додатно да валоризује.
 
Указала је и на сарадњу у области наоружања подсећајући да су хеликоптери већ испоручени, и да се ради на успостављању центра за одржавање, а да ће се сарадња проширити и у оквиру система одбране „Мистрал 3“, што је посебан знак поверења.
 
Нагласила је да Француска поштује одлуку Србије да буде неутрална на војном плану и истакла да је потребна међународна сарадња у суочавању са новим изазовима.
 
Председник Вучић састао се са са министарком одбране Француске Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).