Председник Вучић у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама

Вести

03.09.2020. - 23:18

Председник Вучић у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама, где се данас састао са специјалним изаслаником председника САД Доналда Трампа Ричардом Гренелом и представницима Приштине.

Председник Вучић је после састанка са представницима Приштине у Белој кући рекао да разговори и даље трају и да ће се наставити, али да се не зна да ли ће договор да буде постигнут. 
 
"Ми смо дошли у доброј вери да постигнемо договор, и даље се надамо да је могуће да тај договор постигнемо. Ту има веома добрих ствари што се тиче наше економије", навео је председник Вучић и додао да су састанку присуствовали сви из америчке Владе који се баве финансијама и да је било речи о различитим пројектима. 
 
"О инфраструктурним пројектима, повезивању Београда и Приштине, ономе што је добро за Србе на Косову и Метохији, што је добро за Албанце, за све нас. Говорили смо и о даљем кредитирању и улагању новца кроз такозване гарантне шеме које су се код нас показале као изванредне у претходном периоду. Боримо се да Приштина прихвати Мали Шенген јер би то значило de facto слободан проток робе, људи и капитала", рекао је председник Вучић. Он је навео да је задовољан припремљеношћу наше делегације и да је захвалан домаћинима што су желели да чују примедбе, упркос томе што састанци нису лаки и једноставни. 
 
"Ако хоћете да водите земљу у овако тешким условима, морате да доносите тешке одлуке, али то је само мој посао. Ако случајно дође до сусрета на највишем нивоу, то ће значити да ми нисмо незадовољни", истакао је председник Вучић и додао да уколико би Фонд за развој (DFC) отворио канцеларију у Београду, то био снажан сигнал за инвеститоре и за кредитни рејтинг наше земље. Он је нагласио и да би то додатно подигло односе Србије и САД. 
 
„Људима у Србији да кажем - нема те врсте бојазни, да потпишем било какав документ у коме постоји признање независности Kосова и то сам јасно рекао нашим саговорницима“, поручио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).