Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Вести

10.12.2019. - 12:08

Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној званичној посети Републици Грчкој, где се данас састао са председником те земље Прокописом Павлопулосом, са којим је разговарао о унапређењу билатералне сарадње, као и кључним питањима за обе земље.

Председник Републике Грчке Павлопулос дочекао је председника Вучића уз највише државне почасти, а претходно je председник Србије положио венац на Споменик незнаном јунаку у Атини.  
  
„Велико хвала на гостопримству и љубазним речима. Србија и Грчка су пријатељи, а наш посао је да направимо да будемо још бољи пријатељи и да будемо још ближи једни другима у будућности. Српски и грчки народ су вековима делили заједничку судбиму и били једни уз друге када је било најтеже“, рекао је председник Вучић, на почетку разговора са председником Павлопулосом, и додао да данас Србија и Грчка имају веома добре билатералне односе и да је поново покренута трговинска размена између наших земаља. Он је захвалио председнику Републике Грчке и грчком народу на подршци територијалном интегритету Србије и подршци на европском путу наше земље. 
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Све реформе које спроводимо, спроводимо због наших грађана и зато желимо да их спроведемо до краја да бисмо живели у демократији, имали добро правосуђе и живели по европским стандардима. Хвала Вам  што сте водили рачуна о интересима Србије, о блискости Србије и Грчке, и надамо се да ће Ваша посета Београду донети још боље односе нашим земљама“, истакао је председник Вучић.  
 
Председник Републике Грчке Прокопис Павлопулос нагласио је да се изузетни и ефикасни односи наше две земље заснивају на дугом пријатељству српског и грчког народа у чијем темељу је заједничко православно наслеђе. Он је истакао да Грчка жели још бољу сарадњу са Србијом у свим секторима и да је уверен да ће, захваљујући посети председника Вучића, односи две земље бити још бољи и приснији.
 
"Имамо значајне алате да више развијамо ове односе", нагласио је председник Павлопулос и додао да ће томе посебно допринети планирано потписивање Декларације о стратешкој сарадњи, као и трећи састанак Високог савета за сарадњу.
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Процес учлањења Ваше земље у нашу, европску породицу је важан. Ваша посета је уједно допринос томе. Грчка је више од 40 година чланица ЕУ. За наш регион, Грчка има визију да све земље региона могу да допринесу да изградимо јак југоисточни стуб, да конфликте и неслагања оставимо за собом. Треба да гледамо у будућност. Ко жели да постане члан мора да испуни све европске стандарде, а Србија је је на висини задатка“, навео је грчки председник на почетку разговора у ужем формату, који је настављен пленарним састанком две делегације. 
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Србија и Грчка имају много више простора у међусобној сарадњи, у билатералним односима и по питању подршке у различитим организацијама и институцијама. Србија ће имати значајну подршку Грчке на свом европском путу, а Грчка увек може да рачуна на подршку Србије. Ово је важан тренутак, јер без подршке Грчке и земаља у региону не можемо да постигнемо успех на свом европском путу. Морамо сви да радимо заједно, да се приближавамо једни другима, да бисмо били поштовани од стране великих. У будућности цео регион југоисточне Европе може да буде мотор развоја и бржег економског раста целе Европе“, изјавио је председник Вучић након састанка са председником Републике Грчке Прокописом Павлопулосом. 
 
Председник Вучић састао се данас и са градоначелником Атине Костасом Бакојанисом, који му је, на свечаној церемонији у Градској кући, уручио Златну медаљу за заслуге града Атине.
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Градоначелник Бакојанис истакао је да је Златна медаља признање за допринос великом пријатељству које повезује српски и грчки народ, али и знак поштовања према личности председника Вучића, јер је искусан политичар који је више пута показао храброст и променио будућност своје земље.
 
Градоначелник Атине подсетио је на Споразум о пријатељству и сарадњи који имају Атина и Београд, а који траје више од 50 година. 
 
"Београд је престоница коју Грци посебно воле не само због историје, већ и савременог доприноса цивилизацији", нагласио је градоначелник Бакојанис.

Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је поручио да је одликовање велика част за Србију и за њега лично, али и огромна обавеза и подстрек за рад на даљем развијању братских односа две земље и два народа. 
 
"Наши народи су блиски још од средњег века и Света гора је била место сусрета наших култура", нагласио је председник Вучић и додао да то што у Србији и Грчкој постоје улице назване по великанима два народа говори о блискости и искреном пријатељству. Он је рекао да је српски краљ Александар Обреновић 1896. био први суверен који је присуствовао отварању модерних олимпијских игара у Атини, као и да су у оба балканска рата, 1912. и 1913. године, два народа била најближи савезници.  
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"У Првом светском рату да није било Грчке и Грка, нестала би српска држава. Када су Венизелосу понуђени територијални уступци на рачун Србије, он је изговорио чувену реченицу: 'Грчка је сувише мала да би могла да буде тако подла'. И зато је то један од јунака и Србије, а не само Грчке", истакао је председник Вучић и навео да су Срби и Грци једнако страдали током Другог светског рата борећи се против фашизма, док је већина околних народа припадала Централним силама. 
 
Председник Вучић је нагласио да Србија неће заборавити да је грчки народ 1999. године, иако је Грчка чланица НАТО-а, био уз српски народ и пружао помоћ и подршку како је знао и умео. Он је додао да је Грчка једна од пет земаља ЕУ која није признала независност Косова и Метохије, на чему је Србија захвална, као и да је данас, када Грчка осећа неку врсту угрожености на Медитерану, без озбира на добре односе Србије и Турске, дужност Србије да каже да ће увек чувати, штитити и залагати се за очување територијалног интегритета Грчке, на копну и на мору. 
 
"Србија и Грчка и у добру и у злу биће заједно, а ову медаљу схватам као додатну обавезу за Србију, и за себе, да учинимо све што можемо да наше економске, културне и свеукупне односе и даље унапређујемо", закључио је председник Вучић.  
 
Председник Вучић  и део делегације Србије састали су се данас са истакнутим грчким привредницима.  
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Србија ће ускоро почети да гради брзу пругу између Београда и Ниша, која ће бити део важног железничког коридора од Атине до Будимпеште“, најавио је председник Вучић и објаснио да је у разговорима са представницима Грчке истакао потребу да се уради добра железничка веза од границе са Северном Македонијом до Солуна.  
 
"Онда ћемо градити и пругу од Ниша до Прешева за брзине возова од 120 до 160 километара на сат. То ће створити железнички коридор не само за Србију, већ и Грчку“, рекао је председник Вучић и поручио грчким привредницима да инвестирају у Србији, истакавши да многе европске компаније долазе у нашу земљу, а посебно немачке, које већ запошљавају око 62.000 људи.  
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Желимо да радимо са вама. Увек су вам отворена врата Владе Србије и Развојне агенције Србије, али и моја канцеларија ће увек бити отворена ако одлучите да инвестирате у нашој земљи. Можете да рачунате на нашу помоћ“ , поручио је председник Вучић грчким привредницима и нагласио да Србија нуди одличне услове за инвестиције  и да је привукла 55 одсто свих инвестиција на Западном Балкану.  Он је представио резултате српске економије и навео да је привредни раст Србије прошле године износио 4,4 одсто, а да ће ове године бити најмање 4,1 одсто.  
 
Председник Вучић је изразио наду да ће се, кроз данашњи разговор са привредницима, омогућити да још већи број грчких инвеститора дође у Србију, као и да су српским инвеститорима врата у Грчкој отворена.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се, другог дана посете Грчкој, са председником Владе Републике Грчке Kирјакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и политички односи.
 
Председник Вучић и премијер Мицотакис састали су се у Грчкој другог дана званичне посете председника Репиублике Србије

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Након билатералног састанка председник Републике Србије Александар Вучић и премијер Грчке Kиријакос Мицотакис су потписали Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две земље.
 
Декларација подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа двеју земаља.
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, отварајући седницу Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, која је претходила потписивању документа, истакао да је Декларација веома важна, а да је Република Грчка тек трећа земља у Европи са којом Србија потписује такав документ.  Осим Декларације, министар спољних послова Грчке Никос Дендијас и српски министар просвете Младен Шарчевић потписали су Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технлошког развоја за период од 2020. до 2022. године.
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић, током званичне посете Атини, састао се и са архиепископом атинским и све Грчке, поглаваром Грчке православне цркве Јеронимом Другим, после које се, како је рекао, враћа кући са више оптимизма о јединству у православном свету, уверен да све разлике могу да се превазиђу дијалогом и разговорима.
 
Председник Вучић је архиепископу поклонио икону Светог Саве, која је уз благослов патријарха српског Иринеја урађена поводом 800 година аутокефалности СПЦ, а Јероним Други је председнику Србије даровао икону апостола Павла, симбол Грчке православне цркве.
 
Председник Србије је захвалио грчком партијарху на поклону, дивним речима и топлој добродошлици и поручио да ће Србија увек бити "раме уз раме" са братским грчким народом.
 
Пожелео је грчком народу, Грчкој православној цркви и грчком патријарху много успеха, среће, здравља и радости да се оствари све што желе, јер ће то бити, како је рекао, и остварење наших жеља и снова.
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Грчки патријарх је Вучићу узвратио је речима да председника ВУчића дочекују у светој Архиепископији Атинској са осећањима дубоког поштовања, пријатељства и љубави, с радошћу што је у посети цркви чији је оснивач апостол Павле.
 
"Преко вас поручујемо срдачне поздраве српском народу са којим корачамо у нераскидивом пријатељству", рекао је поглавар грчке цркве.
 
Званичну дводневну посету Атини председник Вучић завршио је састанком са председником Kоалиције радикалне левице (СИРИЗА)  Алексисом Ципрасом, са којим је сарађивао, док је Ципрас још био на челу грчке владе, у оквиру регионалне сарадње Србије, Румуније, Бугарске и Грчке.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).