Представљен програм "СРБИЈА 2025"

Вести

28.12.2019. - 11:20

Представљен програм "СРБИЈА 2025"

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић представили су данас програм “СРБИЈА 2025”, који садржи план инвестиционих пројеката за даљи развој Србије у наредних пет година.

“Учинићемо нашу земљу бољим местом за живот”, рекла је председница Владе Ана Брнабић представљајући план за будућност СРБИЈА 2025 и додала да су кључне тачке плана за будућност регионално повезивање, продубљивање финансијског тржишта, реформа образовања, оснаживање јавних предузећа и одржива економија. 
 
Она је, говорећи о регионалном повезивању, истакла иницијативу названу "мини Шенген" која ће дати притуп већем тржишту, смањиће трошкове пословања и повећати конкурентност. Председница Владе Ана Брнабић је навела да је у реформи образовања много тога урађено, да је оформљен фонд за науку и уведено дуално образовање. 
 
Представљен програм

Фото Танјуг / Тања Валич

 
„Ово морамо да наставимо, како би Србија постала лидер у четвртој индустријској револуцији. У развој вештачке интелигенције биће уложено 90 милиона евра. Морамо да уведемо дуално образовање и на факултетима", нагласила је председница Владе Србије и посебно је истакла шансу за Србију у одрживој економији. Она је навела да пројекти у оквиру плана СРБИЈА 2025 вреде нешто мање од 14 милијарди евра и додала да ће финансирање бити из буџета и кредита међународних финансијских институција. 
 
Председник Вучић је  нагласио да су очување мира и стабилности у региону предуслов испуњења националног инвестиционог плана. Он је рекао да су од 2014. године спроведене тешке реформе, али да су биле лековите и да грађани Србије заслужују највећи аплауз. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"То смо урадили захваљујући народу и људима који су имали поверења у своју земљу“, нагласио је председник Вучић и додао да је данас најважније да се драстично смањи пропорција младих људи који одлазе из земље. 
 
"Србија је данас успешна земља. Морали смо да спроводимо тешке реформе и успели смо! Данас стојимо пред вама да вам покажемо шта ћемо све да урадимо да људи у Србији живе боље. Ми ћемо иза овог плана да станемо чврсто, сасвим сигурно ћемо бити поносни на све оно што смо урадили, јер рад и резултате рада не можете да одузмете никоме, као ни знање. Ако спроведемо све реформе о којима је председница Владе Ана Брнабић говорила, наш план и наша пројекција је да ће на крају 2025. године просечна плата у Србији износити 900 евра, а просечна пензија између 430 и 440 евра и то је оно што за кратко време можемо и морамо да урадимо ", објаснио је председник Вучић. Он је истакао да је најважнија борба за младе, борба за живот и додао да ће бити издвојено 500 милиона евра у циљу подстицања младих људи да остану у Србији. 
 
"То је борба за младе брачне парове, да лакше стекну кров над главом, да раније почну да раде, да раније добијају децу, да не бисмо губили читаву генерацију", рекао је председник Вучић и навео да је у Србији просечна старост 46 година и да губимо читаву једну генерацију у односу на, рецимо, Турску. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће бити издвојено и 200 милиона евра за повећање финансијских давања за новорођену децу, субвенционисање вртића, за биомедицински потпомогнуту оплодњу, саветовалишни рад, када је реч о репродуктивном здрављу младих, затим за заштиту деце оболеле од аутизма и помоћ мајкама у сваком погледу, приликом трудноће и рађања деце. 
 
Председник Вучић је рекао да је програм СРБИЈА 2025  вредан укупно 14 милијарди евра, што је отприлике још један додатан буџет Србије, и најавио да ће у оквиру програма више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Целу Србију ћемо да премрежимо, идемо са реконструкцијом 5.000 километара путева у Србији, у железничку инфраструктуру уложићемо 3 милијарде и 33 милиона, а ту улази и метро у Београду за који смо предвидели милијарду и 700 милиона“, навео је председник Вучић и истакао да ће се градити брза саобраћајница Сомбор–Кула–Врбас–Бечеј, Ново Милошево, Кикинда. На овај начин биће поптпуно повезан северозападни део са североистоком земље, а додатно ће се градити ауто-пут Београд–Зрењанин, као и пут Нови Сад–Зрењанин. 
 
Председник Вучић је рекао да ће за три године бити завршен Моравски коридор, а један од важнијих пројеката је и деоница "Вожд Карађорђе" за шта је већ обезбеђено 100 милиона евра. Он је истакао и  да ће за улагања у водни саобраћај бити озбезбеђено 274 милона евра, а, када је реч о сектору пољопривреде, за инфраструктуру ће ту бити укупно уложено 300 додатних милиона евра мимо буџета. За улагање у инфраструктуру у области туризма биће издвојено 200 милиона евра. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић изјавио је да ће у наредном периоду велики новац бити уложен у спортску инфраструктуру, јер је то повезано са туризмом. Међу пројектима чија реализација следи у наредном периоду, председник Вучић је набројао национални стадион у Београду, градске стадионе у Суботици, Лесковцу, Зајечару, Краљеву, Лозници, Крушевцу, Врању, Новом Пазару, мултифункционална дворану у Кошутњаку, Национални одбојкашки центар, Атлетски центар Ћуприја, комплекс базена у Врњачкој бањи, Кошаркашки национални тренинг центар, спортски центар Караташ и стрељану у Бору. 
 
Председник Вучић је најавио и да ће Канцеларија за Косово и Метохију добити додатних 150 милиона евра, намењених инфраструктурним пројектима, али и издвајање додатних 100 милиона евра за сарадњу са Републиком Српском. 
 
„У наредном периоду у српско здравство биће уложено додатних 600 милиона евра“, рекао је председник Вучић и нагласио да Србија није у кризи, већ да ће се у Србији живети много боље. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Уверен сам да ће будућност Србије изгледати другачије, лепше и боље и да ће наш народ, а наша децa пре свега, бити неупоредиво срећнија него раније", поручио је председник Вучић завршавајући представљање инвестиционог програма за наредних пет година. 
 
Београд, 28. децембар 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).