Представљен програм "СРБИЈА 2025"

Вести

28.12.2019. - 11:20

Представљен програм "СРБИЈА 2025"

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић представили су данас програм “СРБИЈА 2025”, који садржи план инвестиционих пројеката за даљи развој Србије у наредних пет година.

“Учинићемо нашу земљу бољим местом за живот”, рекла је председница Владе Ана Брнабић представљајући план за будућност СРБИЈА 2025 и додала да су кључне тачке плана за будућност регионално повезивање, продубљивање финансијског тржишта, реформа образовања, оснаживање јавних предузећа и одржива економија. 
 
Она је, говорећи о регионалном повезивању, истакла иницијативу названу "мини Шенген" која ће дати притуп већем тржишту, смањиће трошкове пословања и повећати конкурентност. Председница Владе Ана Брнабић је навела да је у реформи образовања много тога урађено, да је оформљен фонд за науку и уведено дуално образовање. 
 
Представљен програм

Фото Танјуг / Тања Валич

 
„Ово морамо да наставимо, како би Србија постала лидер у четвртој индустријској револуцији. У развој вештачке интелигенције биће уложено 90 милиона евра. Морамо да уведемо дуално образовање и на факултетима", нагласила је председница Владе Србије и посебно је истакла шансу за Србију у одрживој економији. Она је навела да пројекти у оквиру плана СРБИЈА 2025 вреде нешто мање од 14 милијарди евра и додала да ће финансирање бити из буџета и кредита међународних финансијских институција. 
 
Председник Вучић је  нагласио да су очување мира и стабилности у региону предуслов испуњења националног инвестиционог плана. Он је рекао да су од 2014. године спроведене тешке реформе, али да су биле лековите и да грађани Србије заслужују највећи аплауз. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"То смо урадили захваљујући народу и људима који су имали поверења у своју земљу“, нагласио је председник Вучић и додао да је данас најважније да се драстично смањи пропорција младих људи који одлазе из земље. 
 
"Србија је данас успешна земља. Морали смо да спроводимо тешке реформе и успели смо! Данас стојимо пред вама да вам покажемо шта ћемо све да урадимо да људи у Србији живе боље. Ми ћемо иза овог плана да станемо чврсто, сасвим сигурно ћемо бити поносни на све оно што смо урадили, јер рад и резултате рада не можете да одузмете никоме, као ни знање. Ако спроведемо све реформе о којима је председница Владе Ана Брнабић говорила, наш план и наша пројекција је да ће на крају 2025. године просечна плата у Србији износити 900 евра, а просечна пензија између 430 и 440 евра и то је оно што за кратко време можемо и морамо да урадимо ", објаснио је председник Вучић. Он је истакао да је најважнија борба за младе, борба за живот и додао да ће бити издвојено 500 милиона евра у циљу подстицања младих људи да остану у Србији. 
 
"То је борба за младе брачне парове, да лакше стекну кров над главом, да раније почну да раде, да раније добијају децу, да не бисмо губили читаву генерацију", рекао је председник Вучић и навео да је у Србији просечна старост 46 година и да губимо читаву једну генерацију у односу на, рецимо, Турску. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће бити издвојено и 200 милиона евра за повећање финансијских давања за новорођену децу, субвенционисање вртића, за биомедицински потпомогнуту оплодњу, саветовалишни рад, када је реч о репродуктивном здрављу младих, затим за заштиту деце оболеле од аутизма и помоћ мајкама у сваком погледу, приликом трудноће и рађања деце. 
 
Председник Вучић је рекао да је програм СРБИЈА 2025  вредан укупно 14 милијарди евра, што је отприлике још један додатан буџет Србије, и најавио да ће у оквиру програма више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Целу Србију ћемо да премрежимо, идемо са реконструкцијом 5.000 километара путева у Србији, у железничку инфраструктуру уложићемо 3 милијарде и 33 милиона, а ту улази и метро у Београду за који смо предвидели милијарду и 700 милиона“, навео је председник Вучић и истакао да ће се градити брза саобраћајница Сомбор–Кула–Врбас–Бечеј, Ново Милошево, Кикинда. На овај начин биће поптпуно повезан северозападни део са североистоком земље, а додатно ће се градити ауто-пут Београд–Зрењанин, као и пут Нови Сад–Зрењанин. 
 
Председник Вучић је рекао да ће за три године бити завршен Моравски коридор, а један од важнијих пројеката је и деоница "Вожд Карађорђе" за шта је већ обезбеђено 100 милиона евра. Он је истакао и  да ће за улагања у водни саобраћај бити озбезбеђено 274 милона евра, а, када је реч о сектору пољопривреде, за инфраструктуру ће ту бити укупно уложено 300 додатних милиона евра мимо буџета. За улагање у инфраструктуру у области туризма биће издвојено 200 милиона евра. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић изјавио је да ће у наредном периоду велики новац бити уложен у спортску инфраструктуру, јер је то повезано са туризмом. Међу пројектима чија реализација следи у наредном периоду, председник Вучић је набројао национални стадион у Београду, градске стадионе у Суботици, Лесковцу, Зајечару, Краљеву, Лозници, Крушевцу, Врању, Новом Пазару, мултифункционална дворану у Кошутњаку, Национални одбојкашки центар, Атлетски центар Ћуприја, комплекс базена у Врњачкој бањи, Кошаркашки национални тренинг центар, спортски центар Караташ и стрељану у Бору. 
 
Председник Вучић је најавио и да ће Канцеларија за Косово и Метохију добити додатних 150 милиона евра, намењених инфраструктурним пројектима, али и издвајање додатних 100 милиона евра за сарадњу са Републиком Српском. 
 
„У наредном периоду у српско здравство биће уложено додатних 600 милиона евра“, рекао је председник Вучић и нагласио да Србија није у кризи, већ да ће се у Србији живети много боље. 
 
Представљен програм

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Уверен сам да ће будућност Србије изгледати другачије, лепше и боље и да ће наш народ, а наша деце пре свега, бити неупоредиво срећнија него раније", поручио је председник Вучић завршавајући представљање инвестиционог програма за наредних пет година. 
 
Београд, 28. децембар 2019.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.