Вакцина "AstraZeneka" стигла у Србију

Вести

21.02.2021. - 09:16

Вакцина "AstraZeneka" стигла у Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на аеродрому “Никола Тесла” авион којим су у  Србију допремљенe вакцине компаније "AstraZeneca". Председник Вучић истакао је да 150.000 доза које су јутрос стигле, значи још 150.000 вакцинисаних у Србији, и додао да Србија, уз УАЕ, постаје једина земља у свету која има на располагању више од три вакцине.

Вакцина

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Здравље људи је највећа вредност и оно у шта треба највише улагати. Ревакцинација иде после 12 недеља, а имамо уговор за нове дозе, тако да ово значи још 150.000 вакцинисаних у Србији. Поносан сам на Србију, на одговорност и озбиљност коју смо показали у борби за здравље наших грађана, за очување живота и напретка економије у нашој земљи", рекао је председник Вучић.
 
Председник је изразио захвалност премијеру Велике Британије Борису Џонсону, као и премијеру Индије Нарендри Модију.
 
Вакцина

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"За ово је било потребно много труда наше земље, али и наших пријатеља из Уједињеног Краљевства и Индије. Mолио сам Бориса Џонсона и неке друге у британскoј Влади, хвала и индијском премијеру и министру спољних послова. Хвала им што су желели да нас чују, на пажњи коју су посветили једној малој Србији и што вакцине стижу прво у Србију", рекао је председник Вучић и додао да је цена по којој су вакцине набављене, апсолутно најповољнија.
 
Председник Вучић рекао је да Србија уз Уједињене Арапске Емирате постаје једина земља која на располагању има више од три вакцине и истакао да ће вакцине "AstraZeneca"  бити од сутра на располагању грађанима.
 
Вакцина

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд рекла је да је поносна што је вакцина "AstraZeneca" развијена на оксфодском универзитету и да су у њеном развоју учествовали и млади научници из Србије.
 
"Радујем се што ће вакцина бити доступна широм света и што даје наду у борби против корона вируса", рекла је амбасадорка.
 
Вакцина

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
После данашње испоруке Србија постаје једна од ретких земаља у свету у којој ће грађани моћи да бирају између четири различите вакцине против корона вируса - америчко-немачке "Pfizer-BioNTech", руске "Sputnik V", кинеске "Sinopharm" и британско-шведске "AstraZeneca".
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).