Званична посета председника Републике Француске

Вести

15.07.2019. - 22:40

Званична посета председника Републике Француске

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је председника Републике Француске Емануела Макрона, који борави у званичној дводневној посети Србији. Председник Макрон је, после безмало две деценије, први председник Француске у посети Србији, и то у години у којој се обележава 180 година од успостављања дипломатских односа.

Председник Вучић дочекао је председника Макрона на Аеродрому „Никола Тесла“ где су свечано открили плочу поводом почетка радова на модернизацији аеродрома, коју спроводи компанија VINCI Airports.
Званична посета председника Републике Француске

Фото Председништво

Председник Вучић нагласио је да је ово тек почетак изванредне сарадње Србије и Француске и захвалио се председнику Макрону на вери у Србију и на томе што је подстицао инвеститоре да дођу у нашу земљу. „Веома сам почаствован као председник Србије што данас и сутра могу да Вас угостим у Београду и Србији“, рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић навео је да су грађани Србије веома гостољубив народ и да је са великом пажњом, жељом и усхићењем очекивана посета председника Макрона. „Много тога очекујемо у будућности, али пре свега хвала што сте дошли у Србију, хвала што сте тиме уважили Београд и уверен сам да ће француско-српско пријатељство достићи нове границе, оне које смо имали некада и којима смо маштали да се једног дана врате. Ништа од тога не бисмо успели без вас, без ваше енергије, упорности, напорног рада и жеље да Фанцуску вратите у овај регион. Ми Срби и грађани Србије смо врло лојални и одани људи и такву врсту пажње умемо да поштујемо и Француска може да рачуна на Србију као на искреног пријатеља и савезника“, истакао је председник Вучић.
 
Званична посета председника Републике Француске

Фото Председништво

Председник Француске Емануел Макрон поручио је данас да је дошао у Београд да "окрене нову страну", потврди пријатељство и гради нова партнерства са Србијом.
 
"Желимо заједно да окренемо нову страну", рекао је председник Макрон на аеродрому Никола Тесла, по слетању у Београд. Он је истакао да 18 година ниједан председник Француске није дошао у Србију, што је, како је рекао, превише дуг период.
 
Председник Макрон је рекао да су у његовој делегацији уметници, културни радници, економисти, који сведоче да Француска жели да отвори нову страну билатералних односа у геополитичком контексту који није сигуран.
 
"Наше везе са вашом земљом су веома важне", истакао је председник Макрон, нагласивши да ће бити речи и о заједничкој прошлости, али и о будућности. Он је навео да је ово тренутак заједничке историје који је веома важан и има више симбола, да је ова година посебна, да смо славили крај Великог рата, када су се народи Србије и Француске борили заједно за слободу, те да се слави 180 година успостављања дипломатских односа две земље.
 
"То је наша заједничка историја, дуга историја, нешто што нас обавезује за будућност", рекао је Макрон.
 
У част председника Републике Француске Емануела Макрона приређена је и церемонија свечаног дочека испред Палате „Србија“ уз навише државне и војне почасти - интонирање химни две земље, почасну артиљеријску паљбу, смотру почасног строја.
 
Званична посета председника Републике Француске

Фото Председништво

Председник Републике Србије Александар Вучић показао је Емануелу Макрону, пре званичних билатералних разговора у Палати „Србија“, глобус - поклон бившег председника Франсоа Митерана. Модел глобуса из 1985. године председник Митеран даровао је шефовима држава са којима је Француска неговала добре дипломатске односе, а СФР Југославија је била једна од њих.

Званична посета председника Републике Француске

Фото Танјуг/Тања Валић

Председник Вучић и председник Макрон су уз присуство високих званичника обе земље разменили пет потписаних билатералних споразума, који су део пакета од 22 документа из различитих области, од економије, инфраструктуре, наоружања и војне индустрије до културе.

Међу потписаним споразумима је Изјава о намерама о пројекту београдског метроа између влада Француске и Србије и Града Београда. Изјавом се потврђује да је Француска стратешки партнер за реализацију тог изузетно важног пројекта, а потписали су га министар финансија Синиша Мали, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и амбасадор Француске Фредерик Мондолони.

Председник Републике Србије Александар Вучић, у обраћању јавности, нагласио је да му је велика част што је данас Србији у госте дошао председник Републике Француске Емануел Макрон и да жели да се захвали на великој части и поштовању коју је указао Републици Србији и њеним грађанима.

Званична посета председника Републике Француске

Фото Председништво

„Ми смо данас имали веома дуг разговор, мислим да никада или готово ни са ким нисам имао тако дуг разговор у четири ока, као са председником Макроном и могуће је да никада нисам имао ни са ким тако отворен и искрен разговор. Саслушао сам председника Макрона о свим важним питањима. Регионалним, европским и много тога научио од њега, изнео сам све наше проблеме, пре свега по питању решавања косовског чвора.  Говорио сам истину и залагао се за то да нам Француска помогне, како на нашем европском путу, тако и у решавању косовско-метохијске кризе. Разговарали смо о ономе што се збивало у Берлину и о ономе што се није догодило у Паризу и о свим другим напорима које ћемо морати да имамо у наредном периоду. Разговарали смо о економској сарадњи и она је све боља, данас су потписана два споразума о сарадњи појединих француских компанија и запошљавању нових људи, високо образованих младих људи и у Београду и у Новом Саду. Али оно што је важан споразум, где ћемо гледати да убрзамо све наше радње и процесе, то је пре свега изградња Метроа, реч је о великом инфраструктуром пројекту", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић пренео је да је говорио са много бриге за своју земљу и у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске какав је Макрон бити од помоћи нашој земљи и нашем народу.

"Нисам сањар, али уверен сам да енегија и политички ентузијазам Макрона може променити много на европском континенту и помоћи нашој земљи", рекао је председник Вучић.

Председник Макрон поручио је данас да је Србија велика европска држава и нација, и истакао да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију. Он је поручио да Србија треба да држи до своје суверености, те истакао да и он држи до суверености оних које поштује. Навео је да је Србија део процеса придруживања ЕУ, те да Европска унија мора да донесе неке одлуке како би боље функционисала.

"Паралелно са реформама које Србија треба да спроведе, ЕУ мора да се реформише како би била спремна да прими Србију", поручио је Макрон.

Председник Макрон поручио је да ће се ангажовати на обнови дијалога између Београда и Приштине, како би се постигао свеобухватни и трајан споразум, односно да Београд и Приштина дођу до компромиса.

Уз интонирање песме "Тамо далеко" француски и српски председник положили су венце на Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату.

Званична посета председника Републике Француске

Фото Председништво

Председник Вучић и председник Макрон положили су цвеће и на гроб велике ратне хероине Милунке Савић у Алеји великана. Потомци Милунке Савић поклонили су председнику Макрону грб Србије као симбол савеза и пријатељства између две нације. Изнад грба урезана је на француском језику порука адмирала Гепрата Милунки Савић.

Званична посета председника Републике Француске

Фото Председништво

Уз интонирање химни двојица председника положили су венце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану након чега су се обратили окупљеним грађанима.

Званична посета председника Републике Француске

Фото Председништво

Председник Макрон се у обраћању испред Споменика захвалности Франсцуској захвалио свима - председнику Србије, члановима владе, Београђанима, Србима и Французима, који су се у тако великом броју окупили, и, поздрављан бурним апалузом, рекао:

"Хвала вам, председниче, на изванредном дочеку и свима што сте дошли у толиком броју, дубоко смо дирнути. Ви показујете да порука исписана на Споменику захвалности Француској на ком пише - Волимо Француску, као што је она волела нас - важи и сто година касније. У име своје земље вам кажем да и Француска воли вас, као што сте ви волели њу".

Председник Макрон је рекао да Француска зна шта све дугује мученичкој и срчаној Србији из времена Великог рата, шта дугује њеним војницима који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. "Француска никад неће заборавити жртвовање српског народа, искушења, сузе мајки, јаук очева, непресушну бол преживелих", поручио је председник Макрон на српском језику.

Француска зна, каже њен председник, шта дугује њеним војницима погинулим како би ми живели у слободи и да никада неће заборавити ту жртву.

"Француска зна да је судбина Европе исписана на овом тлу, на Солунском фронту смо се борили заједно. Европа зна да је српски народ велики европски народ са којим ће се наша будућност изградити".

Председник Вучић рекао је у обаћању грађанима да је Србија захвална председнику Француске Емануелу Макрону што је поручио да му је наша земља у срцу и да је својом искреношћу придобио срца грађана Србије.

Он је подсетио на речи краља Александра Карађорђевића 1917. године да је Србија пала, али да српска војска није пала и да иде заједно са француском или у смрт или у победу.

"И ишли смо у победу и - победили смо, заједно са вама. И хоћемо заједно са вама да побеђујемо и у будућности", поручио је председник Србије.

Председник Вучић је додао и да је са француским колегом данас договорио оно што је важно за грађане Србије, али пре свега, о међусобном поверењу и пријатељству, о потреби да чујемо и слушамо једни друге, и да Србија неће тражити ништа туђе, нити нешто што би Француској могло да нашкоди.

"Ако хоћемо да будемо део Европе и света морамо себе да мењамо. Извукли смо земљу из економске кризе, банкротства, и у томе ћемо ићи напред, али мораћемо да мењамо начин размишљања, да слушамо и чујемо друге, као што је Макрон желео данас да чује нас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је замолио јавност да поштују политику која није лака, која не значи лака обећања и испуњења лаких обећања него оних који ће нашој деци обезбедити будућност, мир, и стабилност. "То је политика за коју тражим подршку Макрона, и за коју ћу увек тражити вашу подршку", нагласио је председник Вучић.

Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Француске Емануела Макрона окупљеним грађанима на Калемегдану

Фото Танјуг/Драган Кујунџић

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).