Састанак са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију

17.12.2019. - 10:27

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линдом Ван Гелдер.

Током изузетно садржајног разговора, председник Вучић и председница Владе Ана Брнабић замолили су делегацију Светске банке за подршку, јер желе наставак још снажнијих реформи и убрзаног раста српске економије.

“Раст од 4% је добар за балканске прилике, али Србија жели, може и мора да увећа стопу раста на више од 6% на годишњем нивоу. Како бисмо то постигли, потребна нам је огромна помоћ Светске банке, посебно у области продуктивности рада, у финансирању и подршци успешним домаћим компанијама и увођењу нових финансијских инструмената, који би подстакли раст”, истакао је председник Вучић.

Регионална директорка Светске банке Ван Гелдер је нагласила да су српске реформе из 2014. године донеле одличне резултате Србији. Међутим, да би се прикључила најразвијенијим европским земљама, Србија ће морати да оснажи и убрза реформски процес у различитим сферама друштвеног живота. То се посебно односи на стање у јавним предузећима, локалним самоуправама, али и у проналажењу нове методологије за финансирање нових, успешних и неоптерећених српских компанија.

Договорен је још један сусрет председника Србије са представницима Светске  банке пре представљања плана “Србија 2025” до краја ове године.

ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
17. децембар 2019. године