Почела градња Моравског коридора

Вести

15.12.2019. - 14:07

Почела градња Моравског коридора

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас, на свечаном обележавању почетка радова на Моравском коридору, да је поносан на све што је до сада урађено.

Почела градња Моравског коридора

Фото Председништво

Церемонијом у месту Јасика, у близини Крушевца, почели су радови на изградњи ауто-пута Појате-Прељина, који ће повезати коридоре 10 и 11, односно пола милиона људи који живе у централној Србији. Изградња те саобраћајнице почела је само девет дана по потписивању уговора о изградњи Моравског коридора са компанијом "Бехтел Енка".
 
„Свуда ћемо моћи да идемо ауто-путем", казао је председник Вучић отварајући радове на Моравском коридору, којем су присуствовали амбасадори САД, Велике Британије и Турске, Ентони Годфри, Шан Меклауд и Танжу Билгич.
 
Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а повезаће све веће градове централне Србије – Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац, као и Коридор 10 и ауто-пут "Милош Велики" (Коридор 11).
 
Почела градња Моравског коридора

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је рекао да ће за две године бити завршена деоница од Појата до Kрушевца, за три године Чачак-Kраљево, а за четири године комплетан ауто-пут.
 
„Србија ће тако за четири године имати комплетно завршен Моравски коридор од Појата до Прељине, најмодернији и најшири ауто-пут у земљи“, најавио је он.
 
Председник Вучић се захвалио грађанима што су веровали у своју земљи и показали да када радимо вредно и заједно можемо да мењамо себе и променимо нашу данашњицу и будућност, као и да нема ништа величанственије од тога.
 
Председник Вучић истиче да ће Моравски коридор решити трајно и питање поплава пошто ће бити регулисане реке, тако да грађани Сирче, Адрана и других места више неће живети у страху.
 
„Више неће морати да се плаше за своје куће и фабрике и своју децу“, поручио је председник Вучић.
 
Почела градња Моравског коридора

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Он је нагласио да Моравски коридор доноси најмодернију технологију и биће најшири ауто-пут од 30 метара и објаснио да дигитални ауто-пут значи да ће грађани имати на ауто-путу дигиталне знакове и обевештења где су евентуално гужве, удеси, где је клизаво и све друге информације, што ће доста подићи безбедност саобраћаја.
 
"Такве путеве гради Србија данас", нагласио је председник.
 
Председник Вучић је истакао да се само новим ауто-путевима и фабрикама и млади могу задржати у Србији, као и вратити они који су већ отишли и да је најважније да се у Србију врати живот који смо почели да губимо од деведесетих година.
 
Председник је нагласио да инвеститори неће да дођу у Србију тамо где нема ауто-пута те да су две велике фабрике дошле у Kраљево тек када им је обећано да ће се градити ауто-пут.
 
Почела градња Моравског коридора

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Он је казао да је у Kрушевцу компанија Kромберг Шуберт запослила 1.500 људи и додао да ће бити још много таквих фабрика.
 
"То мења лице Србије, ми видимо и можемо да разумемо да имамо довољно снаге да себе променимо и да своју земљу променимо. Нећемо да нам Србија нестаје. Хоћемо да буде пуно деце, а не да слушамо како сви одлазе. Ово је за вас и вашу децу и нашу Србију, честитам свима који ће да раде, посебно честитам радницима и свима који ће овај велики подухват да изведу", закључио је председник Вучић.
 
Директор пројекта Моравског коридора Енди Милунзи рекао је да је Моравски коридор више него пут, јер је први 5Г ауто-пут.
 
„Моравски коридор ће имати важан и масиван систем за одбрану од поплава, ово је први пут да ће бити изграђен овакав систем на Балкану", истакао је он.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).